Olga Tokrczuk. Foto: AP/TT

Nobelpristagaren Olga Tokarczuk kommer inte till Rinkeby

Uppdaterad
Publicerad

Enligt traditionen besöker Nobelpristagaren i litteratur skolelever i Rinkeby under Nobelveckan. Men Peter Handke blev inte inbjuden och nu tackar Olga Tokarczuk nej.

Gunilla Lundgren, grundare till Nobel i Rinkeby, berättar att hon nyligen fick beskedet att 2018 års Nobelpristagare i litteratur, Olga Tokarczuk, inte kommer att komma till Rinkeby under sitt Sverigebesök. Något som Dagens Nyheter var först med att berätta om.

”Det är så med alla pristagare som kommer hit att de får ju väldigt många inbjudningar till alla möjliga saker under den här veckan och sen får de själv avgöra vad de orkar göra, vad de vill göra”, skriver Nobelmuseets kommunikationschef i ett mejl till Kulturnyheterna.

– Ingen Nobelpristagare kommer till Rinkeby i år. Det är väldigt tråkigt, det är ju 31:a året och under dessa år är det bara två gånger, alldeles i början som inte någon Nobelpristagare kommit till oss, säger Gunilla Lundgren till Kulturnyheterna.

Under 30 års tid har elever i Rinkeby fått besök från Nobelpristagaren i litteratur, med ett fåtal undantag, till exempel Bob Dylan. Då kom istället Nobelpristagaren i kemi, Jean Pierre Sauvage.

Handke blev inte bjuden

I mitten av november meddelade Nobel i Rinkeby att 2019 års pristagare Peter Handke blev inte inbjuden.

– Vi vill inte dra in barnen i det här stora om Peter Handke, sade Gunilla Lundgren till Kulturnyheterna i samband med det beslutet.

Gunilla Lundgren säger att man i stället valt att bjuda in en ersättare.

– Vi tycker att det här är en demokratihändelse att också våra stadsdelar får den här uppmärksamheten de sällan får och att vi lyfter upp det flerspråkiga som något bra. Så det är såklart, vi är ledsna. Men vi ger inte upp, vi hittar nya lösningar och som hedersgäst kommer Olga Tokarczuks översättare.

– Vi kommer göra det väldigt fint.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nobelprisen i litteratur 2018 och 2019

Mer i ämnet