I klippet kan du se hur tekniken fungerar. Foto: Zsolt Czinkoczky

Nordisk båtbyggartradition blir kulturarv – ”Känns otroligt”

Publicerad

Klinkbåtstraditionen har skrivits in på Unescos lista över mänsklighetens immateriella kulturarv. Det är första gången en nominering från Sverige skrivs in på listan.

Traditionen har funnits i Norden sedan 800-talet och det är själva tekniken, att bygga träbåtar av överlappande bordplankor, som skrivs in på listan. På Skeppsholmens folkhögskola i Stockholm har man använt tekniken sedan 80-talet.  

Skolan har även varit med och drivit frågan om klinkbåtens kulturarv, det berättar Håkan Söderkvist som är handledare på skolan. 

–Det är en smal nisch även i båtvärlden, och det känns bra att man fokuserat på själva tekniken och inte båten som objekt, det är så det bärs vidare, säger Håkan Söderkvist. 

Vad gör den speciell? 

–Dels att den följt med oss så länge i den här delen av världen. Också att traditionen innefattar att man gör allt från ax till limpa. Man hämtar in virket själv och gör allting själv hela vägen till färdig båt.

Resultat av samarbete

Frågan har drivits av de nordiska länderna tillsammans. Ett samarbete som pågått i fem år, berättar han.

–Det känns otroligt roligt och viktigt att den äntligen får den här platsen, säger Håkan Söderkvist. 

I klippet ovan kan du lära dig mer om klinkbåtstraditionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.