Foto: Thibault Camus/TT

Notre Dame – inspirationskälla för kulturskapare genom tiderna

Publicerad

Branden i katedralen Notre-Dame har skakat Parisborna och fått stor internationell uppmärksamhet. Katedralen har inte bara förtrollat turister som ett av Paris mest välbesökta landmärken. Den har också inspirerat författare, konstnärer och filmskapare genom tiderna. Tidningen The Guardian har sammanställt en lista över katedralens förekomst i kulturen.

Branden i Notre-Dame har väckt stor uppmärksamhet världen över. En anledning till det stora engagemanget kan vara katedralens frekventa närvaro i många ikoniska kulturyttringar. Notre-Dame har inspirerat författare, konstnärer och filmskapare genom tiderna. Tidningen The Guardian har sammanställt en lista på verk där Notre-Dame förekommer.

Från Victor Hugo till The Muppet Show

Det mest självklara exemplet är kanske den franske författaren Victor Hugos skräckromantiska roman Notre-Dame de Paris från 1831, en historia som senare gått under namnet Ringaren i Notre-Dame och som också filmatiserades första gången 1939. I ett avsnitt av Mupparna från 1981 uppträden karaktären Mulch som Quasimodo.

Under tisdagen publicerade arkitekten Cristina Correa Freile en teckning på Instagram föreställande Quasimodo som gråtande kramar om sitt Notre-Dame. Bilden blev snabbt viral, och delades flitigt i sociala medier.

Cristina Correa Freiles teckning av Quasimodo blev viral. Foto: Skärmdump från Cristina Correa Freiles Instagramkonto.

Katedralen syns också i bakgrunden i filmen Charade (1963) av Stanley Donen med skådespelarna Cary Grant och Audrey Hepburn. Och i musikalen An American In Paris (1951) i regi av Vincente Minnelli tar huvudkaraktärerna Leslie Caron och Gene Kelly en svängom i katedralens skugga. I filmen Amélie från Montmartre (2001) av Jean-Pierre Jeunet bevittnar Amelie ett brutalt självmord där en person kastar sig ut från katedralen och landar på huvudkaraktärens mor som avlider.

Den franske lindansaren Philippe Petit gjorde sig känd för minst sagt riskabla balansgång mellan Notre-Dames tvillingtorn 1971. Hans liv filmatiserades 2015 i den biografiska filmen The Walk.

Inspirerade Matisse

Även inom bildkonsten har Notre-Dame varit föremål för konstnärers blick. Från sin ateljé hade konstnären Henri Matisse utsikt över Notre-Dame och avbildade ofta katedralen, bland annat i målningen Notre-Dame in the Late Afternoon från 1902 och i View of Notre Dame från 1914. Pablo Picasso målade också ofta av katedralen som i Notre Dame de Paris från 1944. Katedralen stoltserar också i bakgrunden av William-Adolphe Bouguereaus målning The Bohemian från 1890.

Detalj från William-Adolphe Bouguereaus målning The Bohemian från 1890. Foto: Wikimedia Commons
A Glimpse of Notre-Dame in the Late Afternoon, Henri Mattisse, 1902 Foto: Alamy

I konstnären Félicien Rops målning Satan sowing seeds among the wheat från 1882 avbildas en jättelik djävulslik karaktär som tar sig fram över Paris. Under sina fötter krossar han Notre-Dames två torn. Bilden fanns också på framsidan av poeten Charles Baudelaires diktsamling Les Èpaves (Scraps) från 1866.

Assassins Creed: Unity Foto: Ubisoft

I datorspelet Assassins Creed: Unity är Notre-Dame en framträdande del av den dramatiska scenbilden och återgiven i exakt detalj. Nu spekuleras det i att de 3D-modeller som ligger till grund för spelet kan hjälpa arkitekter i arbetet med att restaurera katedralen efter branden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.