Foto: TT

Ny regeringssatsning på de fria konsterna

Uppdaterad
Publicerad
Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke meddelade i dag att regeringen vill satsa 115 miljoner kronor per år för att skapa bättre villkor för landets konstnärer.

Inom ramen för satsningen, som ska träda i kraft 1 januari 2018, kommer regeringen bland annat att skjuta till 60 miljoner kronor för stipendier och ersättningar som fördelas direkt till konstnärer.

LÄS MER: KRO: ”Konstnärer tjänar allt mindre på sin konst”

Även en förstärkning av bidragen till Statens kulturråd, Statens konstråd och utgivningen av litteratur och kulturtidskrifter ingår i paktet.

LÄS MER: Konstnärer kommer från högutbildade hem

”Historiskt stor satsning”

I en kommentar till Kulturnyheterna säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke att satsningen genomförs i en tid då den fria konsten befinner sig under hot i många länder.

– Sveriges regering gör en historiskt stor satsning på den fria konsten och vi gör det när den fria konsten, enskilda konstnärer runt om i vår omvärld hotas och begränsas i sina uttryckssätt och i sin konstnärliga frihet. Men i Sverige gör vi precis tvärtom.

Enligt Alice Bah Kuhnke vet man ännu inte hur många nya arbetstillfällen som kan komma att skapas med hjälp av satsningen, men säger att syftet är att förbättra villkoren för redan verkande konstnärer.

– Förhoppningen är att konstnärerna i vårt land, de enskilda konstnärerna och de fria grupperna, får bättre förutsättningar för att vara och göra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kulturbudgeten för 2018

Mer i ämnet