• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Boken gavs först ut 1996 och översattes aldrig till svenska. På nätet finns dock engelska utgåvor av den 20 år gamla boken att köpa på olika försäljningssajter. Foto: Fredrik Varfjell/NTB/TT

Priset på Peter Handkes kontroversiella bok har skjutit i höjden

Uppdaterad
Publicerad

Att efterfrågan på en författares böcker ökar efter att författaren utses till Nobelpristagare är inget nytt. Men om det bland författarens verk finns en kontroversiell bok som stått i centrum av en massiv kritikstorm, kan efterfrågan nå nya höjder. Vilket är fallet med Peter Handkes 20 år gamla bok A journey to the rivers: Justice for Serbia, som nu säljs för tiotusentals kronor.

Peter Handke skrädde inte orden när han inför tv-kameror i går röt ifrån efter att ha blivit jagad av journalister i en vecka. Författaren har fått omfattande kritik för sitt ställningstagande för den serbiska sidan under jugoslaviska krigen på 90-talet sedan det blev känt att han tilldelats Nobelpriset.

I sitt utbrott sa Handke bland annat att han hatar journalister och att ingen av dem tycks ha läst hans böcker.

Nobelprisen i litteratur 2018 och 2019

Och möjligen har Handke delvis rätt när han konstaterar att ingen har läst hans böcker. I alla fall inte den bok som blivit beskylld för att innehålla kontroversiella ställningstaganden om jugoslaviska krigen: essäboken Eine winterliche Reise zu den Flüssen Donau, Save, Morawa und Drina oder Gerechtigkeit für Serbien, på engelska A journey to the rivers: Justice for Serbia, tycks nämligen väldigt svår att få tag på.

Boken gavs först ut 1996 och översattes aldrig till svenska. På nätet finns dock engelska utgåvor av den 20 år gamla boken att köpa på olika försäljningssajter. Men det kostar. Priset börjar på några tusenlappar och sträcker sig ända upp till närmare 18 000 kronor.

Kostade 20 kronor 2016

På den amerikanska e-handelssajten Amazon finns just nu fyra exemplar av boken. De begagnade kostar runt 10 000 kronor och ett helt nytt exemplar kostar drygt 14 000 kronor. Det är en rejäl höjning från 1 300 kronor, vilket är vad ett nytt exemplar av boken såldes för på Amazon år 2016. En begagnad version kunde man få för en dryg tjuga det året.

Några som var snabba på att köpa in ett exemplar innan bokens pris sköt i höjden var bibliotekarierna på SVT:s och SR:s gemensamma bibliotek. De köpte hem boken för drygt 800 kronor dagen efter att Handke presenterades som årets Nobelpristagare.

– Den tycks ju vara en raritet, säger bibliotekarie Martin Herterich.

Bonnier kommer inte ge ut boken

I början av november kommer Albert Bonniers förlags Nobelutgivning av årets pristagare. Men bland Handkes fem böcker som ska tryckas på nytt, finns inte den omtalade boken med.

– Vi behövde göra ett urval och det var aldrig tal om att ge ut den boken eftersom den inte tillhör Peter Handkes centrala verk – det är inte den som han får Nobelpriset för, säger Daniel Sandström, litterär chef på Bonnier.

Men efterfrågan på boken verkar vara enorm då priset på nätet gått upp flera tusen på en vecka, påverkar det inte ert beslut?

– Oj, jag visste faktiskt inte att priset har gått upp så mycket. Men nej, det kommer inte att ändra vårt urval, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelprisen i litteratur 2018 och 2019

Mer i ämnet