Film- och tv-kritiker Lydia Farran-Lee berättar om nya dokumentären Allen v Farrow. Foto: HBO Nordic

Recension: Allen v Farrow – om övergreppsanklagelserna mot Woody Allen

Uppdaterad
Publicerad

Dokumentären om Woody Allen och Mia Farrow lyckas med det journalistiska fotarbetet, men kan inte låta bli att gå i true crime-fällan och gotta sig i fruktansvärda detaljer. Betyget dras även ner av att bara ena sidan kommer till tals.

Det är nästan konstigt att den här dokumentären kommer först nu. Sedan metoo-rörelsen skakade kändissfären (för det var trots allt där den till stor del utspelade sig) har dokumentärer om våldtäktsanklagelserna mot både R Kelly och Michael Jackson producerats.

För den som inte hängt med i fallet Allen – Farrow: Regissören Woody Allen och skådespelaren Mia Farrows förhållande fick ett abrupt slut 1992 när Farrow fick reda på att Allen inlett ett förhållande med Farrows adoptivdotter Soon-Yi Previn som då var 21. Senare samma år tar Mia Farrow sin och Allens sjuåriga dotter Dylan till läkaren efter att hon sagt att hennes pappa förgripit sig på henne.

serierecension

Fallet ledde till stor skandal, men prövades aldrig som brottsmål och Woody Allen har konsekvent nekat till att anklagelser om opassande sexuellt beteende. Den efterföljande vårdnadstvisten om parets tre gemensamma barn vanns av Mia Farrow.

I sin utformning liknar Allen v Farrow Michael Jackson-dokumentären Leaving Neverland. Berättandet är långsamt och sorgset, vittnesmålen får ta tid och stråkmusiken ligger inom ramen för vad som är smakfullt och inte snyftigt.

Det kommer aldrig gå att veta vad som hände, men filmen presenterar ett övertygande fall till Woody Allens nackdel. Dokumentärskaparna Kirby Dick och Amy Ziering har gjort det journalistiska fotarbetet: de har fått tillgång till omfattande polisutredningsmaterial, visat på förstörda journalanteckningar och nagelfar försvarssidans bästa argument för att effektivt sticka hål på dem.

Men precis som i annan true crime finns ett överintresse för detaljer. Tittaren ska få veta exakt var fingrar har varit och hur länge. Ska man tolka det snällt är det för att detaljer ger trovärdighet till berättelsen. Är man vara mer cyniskt lagd är det för att ge publiken den chockunderhållning de kom för och då känner man sig smutsig som tittare.

En annan sak som stör är att man som tittare bara får ena sidans argument. Varken Woody Allen, Soon-Yi Previn eller sonen Moses Farrow, som ställt sig på Allens sida, har valt att ställa upp i dokumentären. Den del av dokumentären där Mia Farrow talar i detalj om nakenbilder av Soon-Yi Previn och berättar att dottern som ung aldrig fick samtal av killar, eller ens kysst någon innan Allen, känns onödigt privat, särskilt när hon inte får ge sin bild.

Den som vill få Allens bild får vända sig till hans självbiografi Apropå ingenting (2020).

En stor del av Hollywood har vänt Allen ryggen, men han har fortsatt släppa filmer i stadig takt, den senaste kom 2020, inspelad i Spanien. Men frågan är om Allen v Farrow inte kan bli sista spiken i kistan för regissören.

Visas på HBO Nordic.

Allen v Farrow

Av: Kirby Dick och Amy Ziering

Med: Dylan Farrow, Mia Farrow, Ronan Farrow m fl

Betyg: 3

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

serierecension

Mer i ämnet