Serietecknaren Tara Booth – ”Gillar att illustrera det jag skäms över”

Publicerad

I helgen invigs Stockholms internationella seriefestival för 25:e året i rad. Bland årets gäster finns serietecknaren Tara Booth, som nyligen debuterade på svenska med boken “Rattfylleri”.

Serietecknaren Tara Booth är hemmahörande i USA, men besöker Sverige för att närvara under Stockholms internationella seriefestival.

Med 142 tusen följare på Instagram delar hon med sig av sina seriebilder som kännetecknas av lika delar existentiell kris, som ångest.

– Berättandet är ett sätt för mig att ta något som jag är hyperfixerad vid, något jag återupplever om och om igen, och få ut det på papper. Det är då kan jag släppa det och gå vidare, säger Tara Booth.

”Minnen från en väldigt dålig utekväll”

I veckan släpptes hennes senaste seriealbum “Rattfylleri” på svenska. Bokens undertitel: “Minnen från en väldigt dålig utekväll” skvallrar om handlingen, nämligen en utekväll där Tara Booth blir stoppad för rattfylleri.

– Det var en traumatisk händelse och något jag skäms över, säger Tara Booth.

I seriealbumet får läsaren följa hennes tid i häktet och resan tilll att bli nykter.

– Jag gillar att illustrera det jag skäms över, då får jag ett avslut och kan också knyta an till andra personer. Det är terapeutiskt att dela med sig av sitt arbete. 

Jubileumsår

Årets upplaga av Stockholms internationella seriefestival blir också festivalens 25-årsjubileum. Arrangemanget har gått från att vara en fanzinmarknad till en internationell festival med en gästlista med stora serietecknarnamn från hela världen.

Ola Hellsten är bibliotikarie på Serieteket och anordnar även festivalen. Enligt honom har seriemediet vunnit mer respekt under dessa 25 år.

– Vi har varit med på utvecklingen att skapa mer respekt för seriemediet och för seriekonsten överhuvudtaget. Vi har också sett nya generationer växa upp, säger Ola Hellsten och fortsätter:

– Vi har ställt ut serieskapare som idag är professionella och kritikerrosade. De började här för 15 år sedan med att ställa ut sina egna modesta fanzine, och hyllas nu i medierna. Det är jätteroligt att följa en sådan utveckling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.