President Donald Trump har skickat sitt särskilda sändebud för gisslansituationer till rättegången i Stockholm, för att visa den amerikanska regeringens stöd. Foto: TT

Trump skickar sändebud för gisslansituationer till rättegången

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president har kritiserat häktningen och efterföljande åtal av rapparen ASAP Rocky. Nu har Donald Trump skickat ett särskilt sändebud för gisslansituationer till Stockholm, för att bevaka rättegången och visa den amerikanska regeringens stöd, rapporterar Nyhetsbyrån AFP.

Robert C O’Brien anlände till den pågående rättegången under tisdagen, och har befunnit sig bland åhörarna under de extremt uppmärksammade förhandlingarna.

– Presidenten har bett mig att resa hit och visa vårt stöd för dessa amerikanska medborgare, och vi arbetar för att få hem dem till USA så snart som möjligt, säger Robert C O’Brien till AFP.

O’Brien är verksam som ett särskilt sändebud för Trump gällande gisslansituationer, men det är i skrivande stund oklart hur denna specialistkompetens görs gällande här. O’Brien avböjde att kommentera fallet ytterligare.

– Han är här för att se efter de amerikanska medborgarnas välmående vilket alltid är högsta prioritet för oss, säger Ruth Newman, tillförordnad presstalesperson på USA:s ambassad i Sverige, till TT.

Kritiserar Sveriges agerande

Närvaron av ett politiskt ombud under rättegången kommer i spåren av hård kritik från USA:s president gällande fallet, där han begärt att ASAP Rocky ska friges, att rapparen provocerades av målsägande och att Sverige bör fokusera på ”sina verkliga problem” i en serie tweets.

Trump har även varit i kontakt med Sveriges statsminister Stefan Löfven, och erbjudit sig att stå som garant för en borgenssumma. Något borgenssystem finns däremot inte i Sverige, och Löfven har meddelat att svenska politiker inte kan påverka rättsfall, i en intervju med Örnsköldsviks Allehanda.

– Jag var väldigt tydlig med att det svenska rättsväsendet inte är förhandlingsbart, det är ett oberoende rättsväsende och det spelar ingen roll vem som ringer eller twittrar, sa Löfven i intervjun under måndagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

ASAP Rocky

Mer i ämnet