”Det var Tolgfors sista lojala handling”

Uppdaterad
Publicerad

Det var ett strategiskt beslut av Sten Tolgfors att avgå mitt i Saudiaffären – nu avstannar kritiken mot partiet. Det menar SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson.

-Det här kan ha varit hans sista lojala handling mot partiet.

Mitt i den brinnande rapporteringen om vapenaffären i Saudiarabien – där FOI skulle ha agerat konsult i upprättandet av en vapenfabrik i Saudiarabien, avgår försvarministern Sten Tolgfors. Ett oväntat drag, anser SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson.

-Det var överraskande. Han har ju tvärtom hävdat att han haft rätt och inte begått några fel. Försvarsdepartementet har ju hela tiden kommunicerat att kontakterna från departementets sida har skett inom ramen för avtalet som upprättades med Saudiarabien 2005, säger Mats Knutson.

Sten Tolgfors avgång

Djup lojalitet

Nu besparar Tolgfors regeringen och partiet en stor mängd kritik, menar Knutson. När statsrådet försvinner – försvinner mycket av fokus på affären. Beslutet kan ha varit baserat på en djup lojalitet med partiet. 

-Sten Tolgfors har alltid varit oerhört lojal med regeringen ända sedan han tackade ja på stående fot till platsen som försvarsminister efter krisen när Mikael Odenberg avgick. Det här kan ha varit den sista lojala handlingen som besparar Reinfeldt och regeringen det tryck som den här affären har inneburit. Den här affären har blockerat all annan kommunikation för regeringen.

Vilka kan komma att bli hans efterträdare?

-Det finns flera tänkbara namn. Antingen väljer Reinfeldt någon från riksdagen eller gör en rockad inom regeringen och flyttar om bland ministerposterna. Tar han någon från riksdagen Karin Enström mest trolig, ordförande i utrikesutskottet och tidigare ordförande i försvarsutskottet och även militär. Hon är den mest sakkunniga politikern. Det är även fullt tänkbart att Reinfeldt ger posten åt Gunilla Carlsson eller Eva Bjarling (biståndsminister och handelsminister)och hittar ersättare åt dem istället.

Hur påverkar detta Reinfeldt?

-Kortsiktigt påverkar det bilden av regeringens duglighet men på lång sikt tror jag det inte har någon större effekt. Exempelvis när Sven-Otto Littorin avgick endast en månad innan valet 2010 kunde man inte se att det hade någon påverkan på valutgången.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sten Tolgfors avgång

Mer i ämnet