Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med hem till Agneta och Kaj Enhorn – som bor en dryg kilometer från kärnkraftverket Forsmark. Foto: SVT, Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Agneta bor 1 300 meter från Forsmark – välkomnar ny kärnkraft

Publicerad

Bara ett stenkast från kärnkraftverket Forsmark, där tre reaktorer är aktiva, bor Agneta och Kaj Enhorn. Trots att de bor så nära är de inte oroliga för att de ska ske några olyckor. Dessutom välkomnar de regeringens förslag om att bygga ut kärnkraften i landet.

– När jag hörde det tänkte jag tyst för mig själv ”vad bra”, säger Agneta Enhorn.

På onsdagen kom beskedet att regeringen går till riksdagen med förslag om att nya kärnkraftsreaktorer ska kunna byggas på fler platser i Sverige. Förslaget har mötts av skarp kritik, bland annat från Miljöpartiet.

– Det är pinsamt av regeringen att lägga fram ett sådant här förslag för att visa sig handlingskraftiga. Det hjälper inte hushållen här och nu med elräkningarna, säger Katrin Wissing, partisekreterare för MP.

Men en dryg kilometer från Forsmark ser man på förslaget med andra ögon.

Hör Agneta Enhorn berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.