De senaste veckorna har Trumps kampanj vänt sig mot kvinnor – och mer specifikt kvinnor boende i amerikanska förorter. Foto: Reuters/AP

ANALYS: Förortskvinnornas röster kan avgöra valet

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Donald Trump säger att han älskar kvinnor. Men på fyra år har någonting hänt. Kärleken är inte längre besvarad.

Stefan Åsberg

Utrikesreporter

Det var en solig dag i Pennsylvania för några veckor sedan, som Trump vädjade till kvinnor i städernas förorter att gilla honom, att rösta på honom. Utspelet gjordes med glimten i ögat, men också med en underton av allvar. För taktiken att presidentens hårda krav på lag och ordning i landets städer har inte nått fram till målgruppen som det var tänkt. I samband med de stora och ofta våldsamma demonstrationer som rasade i Minneapolis, Portland och på andra ställen växte en ilska bland människor mot den skadegörelse som följde och som drabbade många förorter. Tydligt positionerade sig Donald Trump som den politiker som skulle garantera lugnet igen på landets gator och den hårt ifrågasatta polisen fick Trumps stöd.

Smittvågen påminner om misslyckandet

I dag är det dock en annan oro som dominerar mest: coronapandemin. Timingen kunde inte ha varit sämre för Donald Trump, nu när den andra smittvågen rullar in över USA – nästan synkroniserad med det amerikanska valet.

Presidentvalet i USA 2020

När Trumps mest ifrågasatta insats under den här perioden sätts i blixtbelysning har de vita kvinnorna i förorten delvis övergett honom. Mätningar visar att den väljargrupp han vann med bred marginal för fyra år sedan i dag i större utsträckning föredrar Joe Biden. I en undersökning gjord av ABC och Washington Post får till exempel Biden stöd av 62 procent av delstatens kvinnor i förorterna och Donald Trump 34 procent av rösterna.

Kvinnor hårt drabbade

Den här gången har Donald Trump ett knappt fyra år långt politiskt cv att hantera. Han är inte ett nytt oskrivet kort som kommer med hopp. Trumps löften och stil utvärderas. Landets kvinnor har förlorat omkring sex miljoner arbetstillfällen, sedan pandemin drabbade Amerika. Och oron för familjens ekonomi är på många platser utbredd.

Det finns också tecken på att Donald Trumps hårda retorik driver kvinnor bort från honom. USA har blivit ett land med djupa motsättningar under Trump. Och tecknen på ett missnöje sågs redan i mellanårsvalet 2018, då framför allt demokratiska kvinnor nådde framgångar och tog plats i kongressen och i lokala delstatsstyren.

Förlegad syn

Trumps återval bygger på ett brett stöd bland de vita kvinnorna. Men förorterna är i dag mer diversifierade. Och med en mer blandad befolkning i de förstäder som tidigare utgjordes av mestadels vita familjer klingar löftet om lag och ordning sämre.

Black lives matter är i dag en rörelse med starkt stöd i landet – trots den skadegörelse som följde i spåren av de utbredda protesterna. Och när presidenten lovar att han “ska se till att deras män får tillbaka sina jobb igen”, är det ett uttalande som tolkas som en förlegad syn på den väljargrupp han så envetet söker stöd hos.

Trumps väg till 270

Realclearpolitcs mätning visar att Joe Biden har stöd hos 54 procent av kvinnorna i landets förorter. Att Trump ”bara” får 44 procent av rösterna i väljargruppen kan vara en avgörande faktor för valet.

Strategin inom det republikanska partiet är uppenbar: att med ett rasande kampanjarbete driva nya väljare till vallokalerna. Framförallt de vita männen – som inte ser ut att svika Donald Trump. Dessutom avslöjar mätningarna att presidenten går bra bland spansktalande väljare och även tycks förlora med mindre marginal än väntat bland de svarta väljarna.

Vissa dagar nu under valspurten tänker Donald Trump hålla FEM valmöten. Vita huset har ett geografiskt pussel, som ska ta dem till 270 elektorsröster – med eller utan kvinnornas stöd.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet