Joe Biden öppnade upp för nya attacker från republikanerna. Foto: Olivier Douliery/SVT/TT

Analys: ”Det var det viktigaste talet i Bidens liv”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det var det viktigaste politiska talet i Joe Bidens liv. Och de flesta är överens om att han levererade. Men när Demokraternas presidentkandidat inatt utmålade sig som ljuset i mörkret, så öppnade han också upp för nya attacker från republikanerna.

Fouad Youcefi

Reporter

Basketstjärnan Stephen Curry och Tiktok-drottningen Sarah Cooper i all ära, men det enda som amerikaner egentligen väntade på under den sista kvällen på Demokraternas konvent var talet från Joe Biden. Och insatserna var höga.

På konventet har talare efter talare de senaste fyra dagarna proklamerat att självaste demokratin står på spel, att USA behöver räddas, att Vita Huset behöver en riktig president, och att den personen är Joe Biden.

Presidentvalet i USA 2020

”Alla ville ha något av Joe”

Arbetare undrade om han skulle prata om jobbskapande (det pratade han om), aktivister väntade på att han skulle säga att svarta liv räknas (det sa han inte), och en del osäkra väljare, matade med konspirationsteorier om att Biden är senil, väntade på minsta tecken på just det.

Alla ville ha något av Joe, men att leverera något till alla utan att uppröra någon är en slak lina att balansera på när USA ser på.

Så, hur var talet? Joe Bidens tal var inte ens nära att kännas som ett tal på ett konvent. Det här var något helt annat. Energin fanns visserligen där, likaså tillräcklig beslutsamhet och till och med ilska nog att få republikaner att tänka om kring utmålandet av Joe Biden som en skör gammal gubbe.

Men talet med Biden, som talade rakt in i kameran istället för blicken vaggandes från sida till sida, liknade mer ett tal från en president i en tid av allvar än ett tal från en presidentkandidat som försöker bygga engagemang bland folkmassorna.

”Navigerade skickligt”

Det var en Biden som navigerade skickligt mellan väljarna i det demokratiska partiet. Biden sa aldrig ”svarta liv räknas”, men han sa ”knä-mot-nacken-orättvisor” Han sa inte bara att klimatförändringarna är en kris, utan också att de innebär jobbmöjligheter.

Men framförallt fick sakpolitiken stå i skymundan till förmån för tal om ljus mot mörker, gott mot ont. Om en fiende och alla som vill få bort fienden. Det är runt denna känsla av tyngd och allvar som Joe Biden hoppas samla väljarna, genom att, som han sa, vara en president för alla amerikaner.

”Om några dagar börjar republikanernas dito”

Nu är Demokraternas konvent över och om några dagar börjar republikanernas dito. Räkna med att den hjältesaga kring Biden Demokraterna försökt måla upp då kommer att trasas sönder av hans motståndare.

Republikaner har utmålat Joe Biden som en långsam åldring som inte blir någon match för president Trump, särskilt i de planerade debatterna. Den taktiken lär inte fungera om Joe Biden fortsätter att ge liknande tal framöver. Istället lär republikaner kritisera Biden kring hans förslag om nationellt masktvång och hans föreslagna förändringar i sjukförsäkringsprogrammet Obamacare.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet