Facebook har lanserat sin nya ”smarta högtalare” – men i efterdyningarna av att 50 miljoner konton hackats på plattformen. Kommer kunderna våga släppa in dem i vardagsrummet? Foto: TT

Analys: Facebook vill placera en AI-robot i ditt hem – tajmingen är häpnadsväckande

Publicerad

ANALYS · Två veckor efter att Facebook själva bekräftat att deras plattform blivit hackat och potentiellt läckt mängder med känslig information från 50 miljoner användare lanserar it-giganten en ”smart högtalare” till ditt hem. Tajmingen är häpnadsväckande.

Sociala medier-reporter Philip Rudolfsson.

Philip Rudolfsson

Sociala medier-reporter

Facebook är fortfarande tysta om det massiva intrång som dominerade nyhetsflödet för två veckor sedan. I stället för att svara på vem och varför 50 miljoner användares konton hamnat i orätta händer verkar fokus i Silicon valley vara att lansera sin smarta högtalare ”Portal”.

Men innan man som kund köper en kamera som kan se i 140 graders vinkel och ett rum vore det en klädsam gest att från Facebooks sida först reder ut – och redovisar – vad som hänt för två veckor sedan.

Från företagets sida är man förstås inte helt omedvetna om ironin i att gårdagens lansering, och i pressmeddelandet är just fokuset på säkerhet/integritet.

Svag tillit till företaget

Det hela rivstartar med ett besynnerligt påstående om att ”Facebook inte kommer lyssna på dina samtal”, vilket jag naivt nog (?) tagit för givet. Men kanske vittnar den basala ingången i presentationen om företagets status för tillfället. Man litar inte på Facebook, och det har visat sig finnas goda anledningar att vara skeptisk.

Men Facebooks fokus på säkerhet är inte bara floskler och tomt prat.

På den nya produkten kommer man ges möjligheten att, rent fysiskt, stänga av både kameran och mikrofonen med ett enkelt knapptryck. Man har till och med placerat en liten plastbit som kan skjutas framför kameran, om tilliten tryter extra mycket.

Debatten har pågått länge

Diskussionen om smarta produkter och deras intrång i det privata är inte ny. Internetdrakar som Google och Amazon har liknande produkter och i en värld där kaffekokaren kan styras via app kanske det snarare är vi användare som varit naiva.

Plastbitar framför kameran, av- och på-knappar till mikrofonen och dyra löften från Facebook har ingen effekt om de inte används.

Det är ditt ansvar att känna till riskerna när du placerar en AI-robot från Facebook i ditt vardagsrum.

Det är vårt gemensamma ansvar att inte låta nästa debatt avfärda riskerna med ”Jag-har-inget-att-dölja”-argumentet.

Jag tycker man kan kräva av Facebook att de kontinuerligt kommunicerar allt man vet och vara en större del i det offentliga samtalet när deras plattform läcker vår data.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.