Foto: Yves Logghe/ TT, SVT

Avgörande EU-toppmöte om budgeten

Publicerad

Idag träffas EU:s regeringschefer i Bryssel för att besluta om EU:s kommande långtidsbudget och unionens massiva coronastöd. Statsminister Stefan Löfven lovar att göra vad han kan för att budgeten, och därmed Sveriges EU-avgift, inte ska skjuta i höjden.

”Avgiften ska hållas nere så mycket som möjligt”, säger Löfven vid en presskonferens i  Bryssel.

Löfven tillade att det i dagens förhandlingar finns två viktiga parameterar – dels volymen på budgeten, men också storleken på den rabatt på EU-avgiften som Sverige kan förhandla fram.

Det är första gången sedan februari som EU-ledarna träffas fysiskt för att diskutera. Inför dagens möte har Europeiska rådets ordförande, Charles Michel, lagt fram ett förslag om budgeten för åren 2021-2027 på hela 1077 miljarder euro och ett coronastöd till medlemsländerna om 750 miljarder euro, varav 500 miljarder i form av lån och 250 miljarder i bidrag.

Åsikterna går isär

Åsikterna mellan EU:s 27 medlemsländer går kraftigt isär inför förhandljngarna. Flera länder i norra Europa, däribland Sverige, tycker att både budgeten och räddningspaketet är för stort. Men andra länder i södra Europa, såsom Spanien och Italien, tycker tvärtom.

EU-ledarna har nu helgen på sig att prata ihop sig. Få tror dock att ledarna kommer att lyckas komma överens före söndag, varför det kan bli  ännu ett möte senare i sommar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.