Donald Trump och hans justitieminister Jeff Sessions. Foto: TT

Utspel från Vita huset kan hota legalisering av cannabis

Publicerad

Justitieministern Jeff Sessions vill riva upp en policy som gett delstaterna rätt att besluta om cannabislagar. Även Donald Trump ser ut att inta en tuffare linje – men det skulle inte vara populärt hos det amerikanska folket.

SVT Nyheter har tidigare rapporterat om hur cannabis-ekonomin blomstrar sedan allt fler delstater i USA legaliserar drogen. Senast i raden att släppa marijuana fritt var Kalifornien, där privatpersoner från i år kan inneha upp till 28 gram cannabis utan att behöva oroa sig för att åka fast.

Beslutet är taget på delstatsnivå men cannabis är alltjämt olagligt på landsomfattande federal nivå. De senaste åren har det här emellertid inte inneburit något problem eftersom det har funnits en överenskommelse om att delstatslagarna skall vara de som gäller.

”Rättsprincipen undermineras”

Men det läget kan vara på väg att upphöra. Justitieministern, tillika marijuanamotståndaren, Jeff Sessions går nu ut och säger att det är justitiedepartementets uppgift att verkställa de federala lagarna.

– De tidigare riktlinjerna underminerar rättsprincipen och förmågan för våra rättsskipande instanser att utföra sina uppdrag, säger Jeff Sessions i ett officiellt uttalande.

President Donald Trump har tidigare stått bakom överenskommelsen och förordat att delstaterna ska få göra som de själva vill i den här frågan, men nu tycks Vita huset öppna för en ny linje.

Majoritet för legalisering

– Presidenten har inte ändrat ståndpunkt, men han tror starkt på att federal lag bör tillämpas, sade pressekreteraren Sarah Huckabee Sanders nyligen på en presskonferens.

Men beslutet skulle inte vara populärt. I en Gallup-undersökning som gjordes i höstas ville 64 procent av amerikanerna se en legalisering av cannabis. För första gången någonsin var också en majoritet av de republikanska väljarna för en legalisering.

I ett tal under lördagen sa Donald Trump att han stöttar Jeff Sessions.

Lagligt i sex stater

Kalifornien blev på nyårsdagen den sjätte delstaten att tillåta försäljning av cannabis. Sedan tidigare var drogen tillåten i Alaska, Colorado, Nevada, Oregon och Washington. Utöver dessa stater är det tillåtet att använda cannabis i medicinskt syfte i flera amerikanska delstater.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.