Vi välkomnar att detta prövas rättsligt, säger Centerpartiets gruppledare Anders W. Jonsson. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

”Vi välkomnar att detta prövas rättsligt”

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare landsbygdsministern och C-toppen Eskil Erlandsson åtalas för tre fall av sexuella ofredanden.

Sedan 2017 har bland annat Centerkvinnorna känt till en händelse med den tidigare ministern, där han ska ha uppträtt olämpligt.

I mars inleddes en förundersökning om sexuellt ofredande mot förre landsbygdsministern Eskil Erlandsson. Förundersökningen inleddes efter att fyra moderata riksdagsledamöter uppgett att de har utsatts för ”oönskad beröring” av Erlandsson, och nu åtalas den tidigare ministern.

”Vi välkomnar att det prövas”

Centerpartiets gruppledare Anders W. Jonsson kommentarer ärendet skriftligt till SVT Nyheter.

Eskil Erlandsson i rätten

– Vi välkomnar att detta prövas rättsligt. Nu är det upp till de rättsvårdande instanserna att hantera detta. Vi varken vill eller bör föregripa rättsprocessen, så detta är inget vi kommer kommentera mer ingående i nuläget.

”Kan inte säga att jag är chockad”

SVT Nyheter har även talat med centerpartister i Kronobergs län, Eskil Erlandsson hemlän.

Sven Sunesson är gruppledare för Centerpartiet i Kronobergs län.

– Jag kan inte säga att jag är chockad. Det har ju varit utredningar i gång så det är inget oväntat. Det här är en följd utav vad som har hänt, säger han.

Per Schöldberg, distriktsordförande för Centerpartiet i Kronobergs län.

– Det är väldigt tråkigt, främst för de kvinnorna som har lämnat vittnesförhör.  Vi gjorde ett uttalande redan i mars månad om vad vi tycker om situationen och oavsett är det inte okej med den typen av beteende, säger Per Schöldberg.

Thomas Haraldsson, som är kommunalråd i Alvesta kommun och sitter i arbetsutskottet för Centerpartiet i Kronobergs län, är fåordig i sitt uttalande till SVT.

– Jag vill inte kommentera det här överhuvudtaget utan hänvisar till Centerpartiet centralt, säger han.

SVT Nyheter har sökt Eskil Erlandsson för en kommentar som meddelar genom sin advokat att han inte lämnar några egna kommentarer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eskil Erlandsson i rätten

Mer i ämnet