Coronaviruset: 29 april – 2 maj

Uppdaterad
Publicerad

Här kan du i efterhand läsa SVT Nyheters direktrapportering om coronaviruset.

Den aktuella rapporteringen, där du också kan ställa din frågor, hittar du alltid här.

Direktrapportering om coronapandemin

Pinnat inlägg

Stor ökning av hotell- och restaurangkonkurser

Under de tre första veckorna i april gick totalt 183 företag i branschen i konkurs, rapporterar TT.

Värst drabbat är Stockholm där 54 företag, verksamma i hotell– och restaurangbranschen, gick omkull under perioden. Det motsvarar en ökning med 286 procent jämfört med motsvarande veckor förra året.

Västernorrland och Östergötland är de enda regionerna som inte rapporterar några företag i konkurs under aprils tre första veckor.

Pinnat inlägg

Brittiska The Guardian rapporterar att Spanien, Italien och Tyskland ställer sig bakom EU-förslaget att lyfta kraven som tvingar flygbolag att återbetala inställda flyg.

15 länder står nu bakom förslaget.

Pinnat inlägg

Nya inrapporterade fall under lördagen är 16 nya dödsfall.

Totalt har nu 2669 registrerats som avlidna i covid-19 i Sverige.

Biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten kommenterar dagens nya inrapporterade dödsfall:

- Vi ser att siffrorna är lägre än förväntat men det är ju
helg. Det går ner rejält och sen går det upp igen. Det är låga siffror som kommer att stiga när resten av anmälningarna kommer in, säger Anders Wallensten i SVT:s sändning.

Pinnat inlägg

Ljusglimtar i coronapandemin

1 maj: R-talet har legat under 1,0 sedan 21 april i Sverige,
visar statistik som Folkhälsomyndigheten sammanställt. Det innebär att smittspridningen inte längre ökar.
30 april: Lovande resultat för coronamedicin i stor studie. Försöken visar att patienter som behandlades med läkemedlet remdesivir återhämtade sig snabbare från sjukdomen än en kontrollgrupp som inte fick medicinen.
28 april: Antikroppar från tillfrisknade coronapatienter ska i en skånsk studie ges till 50 personer som är svårt sjuka i covid-19. Liknande behandlingar har tidigare fungerat väl.
• 
26 april: Samtliga coronapatienter som vårdats på sjukhus i kinesiska Wuhan – där viruspandemin startade – har skrivits ut, enligt officiella uppgifter.
• 24 april: WHO har inlett ett internationellt vaccinsamarbete. Målet är ett vaccin som är tillgängligt för alla världens invånare.
• 22 april: Oxford-universitetet och Imperial College i London har påbörjat vaccintester på människor. Enligt de ansvariga på Oxford är chansen för att lyckas ta fram ett fungerande vaccin 80 procent.

MT • Var kan man erhålla/köpa godkända hemmatest för antikroppar mot Covid-19?

Hej MT,

Det finns i nuläget inga hemmatest som är tillräckligt tillförlitliga, enligt Folkhälsomyndigheten. Mer information finns på myndighetens hemsida.

Pling • Har det blivit klart att vi som är i riskgrupp Får vara hemma från jobbet? Få betalt från försäkringskassan? Eller är det inte klart än ?

Hej Pling,

Ännu är inga beslut tagna enligt Försäkringskassan.

Pandemin orsakar inställda djuroperationer

Många djuroperationer ställs in då det narkosmedel, propofol, som brukar användas behövs för att vårda coronapatienter, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

-Det har gjort att man måste prioritera och behandla akut sjuka djur och så får man skjuta upp en hel del andra ingrepp, säger Tove Särkinen, kommunikationsansvarig på Sveriges veterinärförbund, till radion.

Det handlar om ingrepp som exempelvis kastrering och operation av ofarliga tumörer, men även ingrepp på tänder och i munhåla. Och enligt Särkinen kan det slå hårt mot djurkliniker.

-Ingrepp och operationer som man gör är ju sånt som drar in en stor del av inkomsterna för veterinärer.

(TT)

Warren Buffett säljer innehav i flygbolag

Investmentbolaget Berkshire Hathaway har sålt hela sitt innehav i de fyra största amerikanska flygbolagen.

-Vi vill inte finansiera företag som vi tror kommer äta upp pengar i framtiden, sade den 89-årige vd:n Warren Buffett på företagets årsstämma.

Jättekonglomeratet Berkshire Hathaway var en av de största ägarna i samtliga berörda flygbolag, och beslutet att sälja av aktierna kom efter det att framtidsutsikterna för bolagen har ändrats under coronapandemin, uppger grundaren, vd:n och huvudägaren Warren Buffett.

-Flygbranschen är förändrats i grunden, sade Buffett på företagets årsstämma enligt nyhetsbyrån Reuters.

Berkshire Hathaway hade vid årsskiftet mellan 9 och 11 procent av aktierna i vart och ett av bolagen Delta, American, Southwest och United.

Bolaget redovisar i sin kvartalsrapport en nettoförlust på 49,75 miljarder dollar, motsvarande nära 500 miljarder kronor, skriver Dagens Industri.

(TT)

Janne W • Hej igen. Ställde tidigare en fråga om Älvsjömässans användande men inte fått svar. Används den till IVA-patienter som tänkt eller används den kanske till något annat? Bara lite nyfiken.

Hej Janne,

Såvitt jag vet har fältsjukhuset ännu inte öppnat. I regionens senaste lägesrapport från valborgsmässoafton står bara att sjukhuset står redo att tas i bruk. Dagens Nyheter skrev för en vecka sedan att regionen överväger att använda sjukhusplatserna för rehabilitering av covid-19-sjuka som inte längre behöver intensivvård.

Yvonne • Vad baserar Tegnell sitt uttalande på att det inte var Italienresenärer? För övrigt har man oftast sagt Alpresenärer och även inkluderat Österrike. Vilken info finns om att Sverige fått in fall från UK och USA? Vore intressant med bakgrundsinformation eftersom FHM inte presenterat något sådant tidigare.

Hej Yvonne,

Anders Tegnell säger i Ekots lördagsintervju att man smittspårade väldigt intensivt kring dem som blev sjuka efter att ha kommit hem från Italien, och att i stort sett inget fall av smittöverföring hittades. Du kan själv lyssna på samtalet 17 minuter in i intervjun.

Det framgår däremot inte om myndigheten har gjort någon systematisk kartläggning av smittspridningen från resenärer som varit i andra länder.

Jag minns att det kom ett importfall från USA som uppmärksammades, troligen i slutet av mars, men hittar tyvärr inte igen den nyheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer