Coronaviruset: 29 april – 2 maj

Uppdaterad
Publicerad

Här kan du i efterhand läsa SVT Nyheters direktrapportering om coronaviruset.

Den aktuella rapporteringen, där du också kan ställa din frågor, hittar du alltid här.

Direktrapportering om coronapandemin

Pinnat inlägg

Stor ökning av hotell- och restaurangkonkurser

Under de tre första veckorna i april gick totalt 183 företag i branschen i konkurs, rapporterar TT.

Värst drabbat är Stockholm där 54 företag, verksamma i hotell– och restaurangbranschen, gick omkull under perioden. Det motsvarar en ökning med 286 procent jämfört med motsvarande veckor förra året.

Västernorrland och Östergötland är de enda regionerna som inte rapporterar några företag i konkurs under aprils tre första veckor.

Pinnat inlägg

Brittiska The Guardian rapporterar att Spanien, Italien och Tyskland ställer sig bakom EU-förslaget att lyfta kraven som tvingar flygbolag att återbetala inställda flyg.

15 länder står nu bakom förslaget.

Pinnat inlägg

Nya inrapporterade fall under lördagen är 16 nya dödsfall.

Totalt har nu 2669 registrerats som avlidna i covid-19 i Sverige.

Biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten kommenterar dagens nya inrapporterade dödsfall:

- Vi ser att siffrorna är lägre än förväntat men det är ju
helg. Det går ner rejält och sen går det upp igen. Det är låga siffror som kommer att stiga när resten av anmälningarna kommer in, säger Anders Wallensten i SVT:s sändning.

Pinnat inlägg

Ljusglimtar i coronapandemin

1 maj: R-talet har legat under 1,0 sedan 21 april i Sverige,
visar statistik som Folkhälsomyndigheten sammanställt. Det innebär att smittspridningen inte längre ökar.
30 april: Lovande resultat för coronamedicin i stor studie. Försöken visar att patienter som behandlades med läkemedlet remdesivir återhämtade sig snabbare från sjukdomen än en kontrollgrupp som inte fick medicinen.
28 april: Antikroppar från tillfrisknade coronapatienter ska i en skånsk studie ges till 50 personer som är svårt sjuka i covid-19. Liknande behandlingar har tidigare fungerat väl.
• 
26 april: Samtliga coronapatienter som vårdats på sjukhus i kinesiska Wuhan – där viruspandemin startade – har skrivits ut, enligt officiella uppgifter.
• 24 april: WHO har inlett ett internationellt vaccinsamarbete. Målet är ett vaccin som är tillgängligt för alla världens invånare.
• 22 april: Oxford-universitetet och Imperial College i London har påbörjat vaccintester på människor. Enligt de ansvariga på Oxford är chansen för att lyckas ta fram ett fungerande vaccin 80 procent.

MT • Var kan man erhålla/köpa godkända hemmatest för antikroppar mot Covid-19?

Hej MT,

Det finns i nuläget inga hemmatest som är tillräckligt tillförlitliga, enligt Folkhälsomyndigheten. Mer information finns på myndighetens hemsida.

Pling • Har det blivit klart att vi som är i riskgrupp Får vara hemma från jobbet? Få betalt från försäkringskassan? Eller är det inte klart än ?

Hej Pling,

Ännu är inga beslut tagna enligt Försäkringskassan.

Pandemin orsakar inställda djuroperationer

Många djuroperationer ställs in då det narkosmedel, propofol, som brukar användas behövs för att vårda coronapatienter, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

-Det har gjort att man måste prioritera och behandla akut sjuka djur och så får man skjuta upp en hel del andra ingrepp, säger Tove Särkinen, kommunikationsansvarig på Sveriges veterinärförbund, till radion.

Det handlar om ingrepp som exempelvis kastrering och operation av ofarliga tumörer, men även ingrepp på tänder och i munhåla. Och enligt Särkinen kan det slå hårt mot djurkliniker.

-Ingrepp och operationer som man gör är ju sånt som drar in en stor del av inkomsterna för veterinärer.

(TT)

Warren Buffett säljer innehav i flygbolag

Investmentbolaget Berkshire Hathaway har sålt hela sitt innehav i de fyra största amerikanska flygbolagen.

Janne W • Hej igen. Ställde tidigare en fråga om Älvsjömässans användande men inte fått svar. Används den till IVA-patienter som tänkt eller används den kanske till något annat? Bara lite nyfiken.

Hej Janne,

Såvitt jag vet har fältsjukhuset ännu inte öppnat. I regionens senaste lägesrapport från valborgsmässoafton står bara att sjukhuset står redo att tas i bruk. Dagens Nyheter skrev för en vecka sedan att regionen överväger att använda sjukhusplatserna för rehabilitering av covid-19-sjuka som inte längre behöver intensivvård.

Yvonne • Vad baserar Tegnell sitt uttalande på att det inte var Italienresenärer? För övrigt har man oftast sagt Alpresenärer och även inkluderat Österrike. Vilken info finns om att Sverige fått in fall från UK och USA? Vore intressant med bakgrundsinformation eftersom FHM inte presenterat något sådant tidigare.

Hej Yvonne,

Anders Tegnell säger i Ekots lördagsintervju att man smittspårade väldigt intensivt kring dem som blev sjuka efter att ha kommit hem från Italien, och att i stort sett inget fall av smittöverföring hittades. Du kan själv lyssna på samtalet 17 minuter in i intervjun.

Det framgår däremot inte om myndigheten har gjort någon systematisk kartläggning av smittspridningen från resenärer som varit i andra länder.

Jag minns att det kom ett importfall från USA som uppmärksammades, troligen i slutet av mars, men hittar tyvärr inte igen den nyheten.

Undrar • Undrar över det låga r-talet, att varje smittad endast smittar 0,85 i sin tur. Hur kan man veta det när det är så stort mörkertal ang smittade? Det är väl bara sjukvårdspersonal, de som behöver sjukhusvård samt stockholmare som är testade?? Skulle gärna se en förklaring till hur man så säkert kan säga att r-talet är under 1

Hej!

Ingen vet säkert vad det verkliga r-talet är just nu - det Folkhälsomyndigheten har publicerat är beräkningar (skattningar) som bygger på antalet rapporterade fall.

Tyvärr sägs inget om mörkertalet i rapporten. Man kan därför anta att beräkningarna bygger på att mörkertalet är konstant över tiden. I så fall kommer mätningarna alltid att fånga in en viss andel av de verkliga fallen, oavsett om det är vartannat eller vart hundrade, och i så fall kommer också r-talet att vara detsamma för de kända fallen som för de okända (det är naturligtvis osannolikt att proportionen är exakt densamma hela tiden, men om den är ungefär densamma kommer också det uppmätta r-talet att bli på ett ungefär korrekt).

D • Folkhälsomyndigheten har vid flera presskonferenser sagt att runt 4000 runt om i Sverige skall testas för att få fram hur många av Sveriges befolkning osm om är smittade. (Tidigare gjordes test på cirka 900 i Stockholm) Resultatet skulle publiceras i slutet på April. Jag har kanske missat informationen eller har de ännu inte berättat hur det gick med dessa slumpmässiga testerna de gjort? Tacksam för input.

Hej D,

Det ska bli mycket intressant att se resultaten av den undersökningen, eftersom det är den första efter Stockholmsstudien där deltagarna är slumpmässigt utvalda. Enligt Folkhälsomyndigheten väntas resultaten bli klara nästa vecka.

Upplopp på fängelse skulle dölja flyktförsök

Fångar i ett fängelse i Manaus i Brasilien tog flera fångvaktare som gisslan i samband med ett upplopp på lördagen. Anledningen ansågs först vara missnöje med outhärdlig hetta och elbrist i det överbefolkade fängelset, men polisen upptäckte under en räd att upploppen också avsåg att avleda uppmärksamheten från en flykttunnel som grävdes under fängelsemurarna.

Samtliga sju fångväktare kunde fritas, enligt fängelsemyndigheterna. Tio väktare, två poliser och fem fångar skadades lindrigt.

Oron i fängelset Puraquequara inträffade samtidigt som Manaus drabbats svårt av utbrottet av coronapandemin. Avlidna begravs i massgravar och myndigheter varnar för brist på kistor.

(TT)

Pelle • Sker det inga brott längre eller rapporteras det inte? För mig att jag läst att skjutningarna slagit rekord men får inga stora notiser?

Hej Pelle!

Enligt preliminär statistik från Brottsförebyggande rådet har antalet anmälda brott i mars 2020 minskat med 4 procent jämfört med samma period förra året. I Stockholm var minskningen 7 procent. BRÅ skriver själva:

"Minskningen motsvarar i huvudsak förväntningar om generella minskningar i statistiken som en följd av pandemin."

Viktigt att poängtera att de inte handlar om någon stor minskning och att det inte heller har bekräftats att minskningen beror på covid-19.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.