Anders Tegnell under en av de dagliga presskonferenserna om coronaviruset. Foto: Claudio Bresciani/TT

”Pandemin kommer successivt ebba ut”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges R-tal har legat under 1,0 sedan 21 april. Det visar statistik som Folkhälsomyndigheten sammanställt.

– R-talet talar om hur snabbt smittan sprider sig. Är det under 1,0 så smittar varje sjuk inte ens en person, vilket betyder att pandemin successivt kommer ebba ut, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till SVT Nyheter.

Under Folkhälsomyndighetens dagliga pressträffar har coronasmittans R-tal, det så kallade reproduktionstalet, diskuterats. Framför allt i jämförelse med våra nordiska grannar. Den 6 april meddelade Norge att de hade smittan under kontroll eftersom deras R-tal var 0,7, vilket innebär att varje sjuk person i genomsnitt smittar 0,7 personer.

”Det går i alla fall inte uppåt”

Anders Tegnell bekräftar att Sverige nu har ett R-tal under 1,0 och att det innebär att smittspridningen inte längre ökar.

– Vi har legat på R-tal under 1,0 i några veckor. Det ligger precis under, så det är ingen stor skillnad utan vi ligger på en slags platå. Men det går i alla fall inte uppåt, och med den här sjukdomen får man se det som ett positivt tecken, säger statsepidemiologen.

”Åtgärderna har haft effekt”

Enligt Folkhälsomyndighetens beräkningar låg R-talet på 1,4 i Sverige i början av april. Från 10 till 20 april studsade siffran runt 1,0, och sedan 21 april har den legat konstant under. Det senaste R-talet i rapporten är från 25 april och ligger på 0,85. 

Hur högt R-talet är kan påverkas genom olika åtgärder, som social distansering och att stanna hemma när man är sjuk.

– Att det sjunker är ett tecken på att väldigt mycket av det som många ute i samhället har gjort har haft effekt, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.