Coronaviruset: 3 maj – 7 maj

Uppdaterad
Publicerad

Här kan du i efterhand läsa SVT Nyheters direktrapportering om coronaviruset.

Den aktuella rapporteringen, där du också kan ställa din frågor, hittar du alltid här.

Direktrapportering om coronapandemin

Pinnat inlägg

New Yorks drag mot viruset: Gratis hotellrum

New York provar nu ett helt nytt sätt att stoppa spridningen av coronaviruset. Staden erbjuder nu hotellrum till de invånare som har covid-19 med milda symtom. Tanken är att de ska kunna bo på hotellet och på så vis undvika att smitta familjemedlemmar, rapporterar Washington Post.

Medan de bor på hotellet får de matleveranser och tillgång till bland annat apotek. Det kommer dessutom finnas vårdpersonal tillgänglig i fall någon får allvarligare symptom.

Staden lanserade en liknande satsning tidigare under våren som då riktade in sig på vårdpersonal. Tanken var att de skulle kunna bo på hotellen efter att de hade vårdat covid-19-patienter. Men nu utökas satsningen till att gälla betydligt fler än så.

Pinnat inlägg

Ljusglimtar i coronapandemin

• 6 maj: Tiotusentals sistaårselever i gymnasiet återvänder till skolorna i kinesiska Wuhan och Hubeiprovinsen. Elever och personal måste ha virustestats, bära munskydd och hålla en meters avstånd. Kroppstemperaturen kontrolleras vid ingången.
• 
4 maj: Flera länder lättar på restriktionerna.
• 
3 maj: Antalet nya dödsfall i Italien är det lägsta sedan hela landet försattes i karantän den 10 mars. Det senaste registrerade dygnet avled 174 människor till följd av covid-19, uppger institutet för civilskydd.

Nyfiken • Då de finska myndigheternas kommunikation vilselett finländare, sverigefinländare, medier m.fl. angående gränsernas stängning ( vilket bl.a. Sveriges Radio rapporterade om https://sverigesradio.se/artikel/7468655 ) innebär detta även att det finska budskapet om att endast nödvändig arbetspendling tillåts även det bara var en stark rekommendation?

Hur är det med den nordiska passunionen och passfriheten gäller den? Kan man t.ex. som sverigefinländare passera gränsen utan pass och endast medföra körkort eller annan identitetshandling som det var innan Covid-19 krisen? Kan även svenska medborgare passera den finska gränsen med hänvisning till den nordiska passunionen och passfriheten?

Det där är bra frågor som jag tyvärr inte har något svar på nu i natt. Men vi ska titta vidare på det.

Adam K • @AndreasS säger "I de länder där större delar av samhället har varit nedstängt tros smittspridningen bli betydligt större än i Sverige till hösten."
- Är det SVT som tror/tycker det?
Skulle vilja säga att en klar majoritet av världens experter absolut inte håller med er eller FHM.

Jag syftade på att smittoppen väntas komma först till hösten i de länderna. I Sverige antas den komma tidigare alternativt redan ha nåtts. Här kan du läsa om när Finlands motsvarighet till Tegnell resonerar om det: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/finlands-tegnell-smittotoppen-i-finland-blir-forst-till-hosten

A • I Italien pratar man ganska mycket om att viruset verkar förlora karft på något sätt, vad jag förstår är det inte kartlagt varför exakt, men folk blir allt mindre allvarligt sjuka, har man någon sådan uppfattning i Sverige?

Någon större diskussion på det temat har i alla fall jag inte lagt märke till i Sverige. Men däremot har flera experter under våren konstaterat att virus generellt inte tjänar på att döda den som bär på viruset. Det stoppar i så fall virusets egen möjlighet att spridas vidare. Och därför kan virus med hög dödlighet eventuellt bli mildare med tiden.

Vi har rapporterat om det här vid flera tillfällen. Men här är ett exempel där virologen Niklas Arnberg för ett resonemang om det tidigare i vår.

@vaccin&medicin • Varför skulle det vara sämre att ha sin smitt peak i höst? Då kommer vi att veta mkt mer om viruset samt möjligen ha vaccin eller iaf bättre antiviral medicin och behandling. Hur resonerar FHM? Tänker de inte på detta att kunskapen om viruset ökar dagligen.

Det resonemang Folkhälsomyndigheten, och flera svenska experter, har fört redan från ett tidigt skede är att det gäller att införa restriktioner i rätt tid. Med för stora restriktioner för tidigt så finns det en oro för att människor sedan inte följer dem om pandemin blir utdragen. En eventuell smittopp på hösten skulle alltså kunna innebära att det då behövs ytterligare restriktioner, med risk för att människor då inte längre orkar följa råden och att vården i förlängningen inte klarar av att hantera alla fall.

I Sverige har målet varit att hålla smittspridningen på en nivå som vården klarar hela tiden. Utan att för den sakens skulle behöva stänga ner hela samhället.

Tidigare statsepidemiolog, och numera rådgivare i WHO, Johan Giesecke resonerade om det här i medicintidsskriften The Lancet tidigare i veckan. Du kan läsa hans resonemang här.

Larmet: Färre med bröstcancer upptäcks på grund av pandemin

Elva av totalt 29 mammografienheter har tillfälligt pausat sin screening under coronakrisen – och ytterligare sex enheter har dragit ner på sin screeningverksamhet, uppger Bröstcancerförbundet. Därmed har mammografiscreeningen antingen minskats eller pausats helt i halva landet.

Susanne Dieroff Hay, ordförande i förbundet, säger i ett pressmeddelande att hon förstår att vården måste lägga resurser på den pågående pandemin – men att situationen är oroande.

"Det kommer resultera i att färre bröstcancrar upptäcks och när de väl upptäcks är det i ett senare skede, vilket kan försämra prognosen och möjligheterna att bli botad."

Mammografin är fortsatt öppen för alla som har symptom på bröstcancer.

"Vid misstanke om eventuell tumör eller förändring är det viktigt att uppsöka vården", skriver Bröstcancerförbundet.

TT

Vivi • Varför dör så många fler i Sverige än i våra nordiska grannländer? Har läst att rapporteringen från de nordiska länderna är likvärdig och jämförbar.

Smittspridningen har varit betydligt större i Sverige. I de länder där större delar av samhället har varit nedstängt tros smittspridningen bli betydligt större än i Sverige till hösten. Men ingen vet ännu. Här kan du läsa om hur Finlands motsvarighet till Tegnell resonerar om det.

Constantin • Nu har kommunerna fått råd att "överväga" om det skulle vara bra att komplettera med munskydd och visir. Var det hittills förbjudet att "överväga" denna möjlighet?

Nej, det har aldrig varit förbjudet. Kommunerna har all makt att själva besluta om det. Däremot har det inte funnits som ett uttalat råd tidigare.

Avslutningsvis får Ann Linde en fråga om hon tror att ordkriget mellan länderna kommer att blåsa över eller fortsätta trappas upp. Hon säger att det kan finnas inrikespolitiska skäl för de båda länderna att ha en yttre fiende, men att det också finns ett starkt politiskt tryck från omvärlden för att få ett mer "normalt samtalsklimat".

– Jag hoppas att det går i den riktningen, även om jag inte är överdrivet optimistisk, säger hon.

Ann Linde om supermakternas ordkrig: Oroväckande

Utrikesminister Ann Linde medverkade i Aktuellt under torsdagskvällen. Då kommenterade hon ordkriget mellan USA och Kina.

– Det är ju väldigt oroväckande för resten av oss i världen. För de två riktigt stora makterna i dag, både vad det gäller militärt, ekonomiskt, innovationer, handel, är Kina och USA. Och om det är en riktigt stor konflikt mellan dessa två får det återverkningar för alla oss andra på ett sätt vi inte vill, säger hon.

Hur värderar du det USA:s utrikesminister Mike Pompeo säger, att smittan skulle komma från ett laboratorium i Kina. Tror du på honom?

– Det går ju inte att säga att det är rätt eller fel när man inte fått se några bevis. Genom historien har vi stormakter, inklusive USA, som har påstått väldigt allvarliga saker, som sen när man har kontrollerat det inte har stämt. Därför tror jag att man ska väldigt försiktig med att säga att det är rätt eller fel, för det vet vi faktiskt inte, och man har inte lagt fram några bevis för världen att det stämmer. Så där skulle jag råda till stor försiktighet.

Utrikesministern menar också att det är ett taktiskt drag från Donald Trump och hans utrikesminister Mike Pompeo.

– I USA är man dessutom väldigt polariserade inför presidentvalet – utom när det gäller att attackera Kina, där är alla helt eniga. Det är dessutom en smart taktik från Trump och Pompeo, men det inger oro, säger hon.

Utrikesministern menar också att det är ett taktiskt drag från Donald Trump och hans utrikesminister Mike Pompeo.

– I USA är man dessutom väldigt polariserade inför presidentvalet – utom när det gäller att attackera Kina, där är alla helt eniga, så det är dessutom en smart taktik från Trump och Pompeo. Men det inger oro, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.