Coronaviruset: 7 – 17 juni

Uppdaterad
Publicerad

Här kan du i efterhand läsa SVT Nyheters direktrapportering om coronaviruset från 7 till 17 juni 2020.

Den aktuella rapporteringen, där du också kan ställa din frågor, hittar du alltid här.

Direktrapportering om coronapandemin

Pinnat inlägg

Nya Karolinska i Stockholm har sedan i mars behandlat personer som insjuknat i covid-19 med steroider, rapporterar Dagens Nyheter.

– Dexametason är mer potent än till exempel methylprednisolone som vi använt, men det spelar ingen större roll vilken av dem man använder. Poängen är densamma, att slå ner immunförsvaret, säger Lars Falk, sektionschef på Ecmo-centrum på Nya Karolinska till tidningen.

Pinnat inlägg

Här är Folkhälsomyndighetens inrapporterade siffror från det senaste dygnet: 

102 nya dödsfall, bland personer med konstaterad covid-19, har rapporterats in under det senaste dygnet. 

Totalt har 5 041 dött i Sverige. 

54 562 har konstaterats smittade av coronaviruset i Sverige. Det är en ökning med 1 239 jämfört med senaste dygnet. 

Antalet som fått eller får intensivvård i landet på grund av covid-19 är 2 322. Den siffran låg i går på 2 317

God kväll! Under kvällen och natten går direktrapporteringen in i ett lågintensivt läge. Frågor besvaras först under torsdagsmorgonen.

Kicki Strandberg • Var kan jag se hur många som testats per region? Intressant att se vilken kapacitet som finns i våra 21 regioner.

Här finns mer information över hur många som har testats per region i landet.

NS • Jag bor i Malmö och har symtom. Ringde min vårdcentral men fick inte testa mig.
Vad är det som gäller egentligen? Jag trodde att alla med symtom skulle få testa sig. Inte konstigt att smittan härjar så fritt som den gör.

Folkhälsomyndigheten skriver på sin hemsida: "Testningen sker alltid utifrån lokala och regionala riktlinjer. En del regioner utför bred testning av personer med symtom förenliga med covid-19. Folkhälsomyndigheten har på uppdrag av regeringen tagit fram en nationell strategi för utökad provtagning och analys av covid-19 med mer information om vilka grupper som prioriteras för provtagning."

Längre ner på den här sidan finns information om coronatestning.

WHO stoppar en studie av den malariamedicin som USA:s president Donald Trump har sagt att han äter i förebyggande syfte mot covid-19, Hydroxychloroquine, skriver The Guardian.

Anledningen är att medicinen inte visat sig ha någon effekt mot covid-19.

WHO har pausat studien vid ett tidigare tillfälle. Den återupptogs sedan i början av juni.

Amy • Vad är det som gäller för folk som reser in till Sverige? Är det fortfarande förbud?

Hej Amy,

I nuläget råder förbud för icke nödvändiga resor till Sverige från samtliga länder, förutom andra EU-länder, Storbritannien, Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz.

Det nuvarande inreseförbudet gäller fram till den 30 juni.

Här kan du läsa mer.

Antalet bekräftade fall av covid-19 i Kalix har under den senaste veckan ökat från drygt 20 till 60, skriver Kalix kommun i ett pressmeddelande på sin hemsida.

– Nu är de viktigare än någonsin att vi följer de rekommendationer som finns. Det gäller alla, för att vi ska minska smittspridningen, säger Reine Sundqvist, informationsansvarig i Kalix kommun, enligt pressmeddelandet.

Region Norrbotten började med drop in-tester förra veckan, något som troligtvis har bidragit till att antalet konstaterade fall har ökat så pass mycket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.