Donald Trump skickade ett brev till den nordkoreanska ledaren Kim Jong-un, där han meddelat att han ställer in mötet som skulle ha hållits den 12 juni i Singapore. Foto: TT

Därför avbokade Trump mötet med Nordkorea

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump ställde på torsdagen in det planerade mötet med Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. Nu avslöjar en tjänsteman i Vita huset en rad anledningar till varför Trump avbokade mötet.

Donald Trump skickade ett brev till den nordkoreanska ledaren Kim Jong-un, där han meddelade att han ställer in det planerade mötet mellan länderna, som skulle ha hållits den 12 juni i Singapore.

Nu ger en källa från Vita huset en mer detaljerad beskrivning till varför Trump avbokade mötet.

Nordkorea-krisen

Nordkorea dök inte upp

En av anledningarna ska vara Nordkoreas invändning mot en årlig, rutinmässig militärövning. Dessutom dök Nordkorea inte upp vid ett förberedande möte i Singapore, trots att USA skickat en speciell arbetsgrupp, enligt CBS News.

En annan faktor har varit Nordkoreas tystnad de senaste fem till tio dagarna. Vita huset menar att kommunikationen i stort sett upphört trots upprepade försök från både USA och Sydkorea.

Det visar på en oförmåga att verifiera Nordkoreas påstående om att man stängt ner sina nukleära anläggningar och förstört sina nukleära vapen, menar källan från Vita huset.

Kommunikationen upphört

Vita huset upplever att Nordkorea försöker fördröja målen som satts mellan länderna inför mötet. Man syftar bland annat på de militära övningarna som uteblev trots att det var avtalat mellan länderna, men också att man motsätter sig till de olika planerna.

Trump, som själv skrivit brevet, har under tiden inte pratat med Kim Jong-un, utan all kommunikation ska ha skett via USA:s utrikesminister Mike Pompeo, uppger tjänstemannen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet