”Det fanns olika aspekter på frågan”, säger Arbetsmiljöverkets generaldirektör när hon får frågor från SVT:s reporter Foto: Therese Bondesson/SVT/TT

Efter granskningen: Personal på Arbetsmiljöverket uppmanas radera mejl

Uppdaterad
Publicerad

Personal på Arbetsmiljöverket uppmanas att rensa sina mejlkorgar, något som internt kopplas till SVT:s granskning av myndighetens agerande kring munskydden. Myndigheten får samtidigt hård kritik – bland annat från tidigare medarbetare.

SVT:s granskning har visat hur Arbetsmiljöverket efter påtryckningar från kommunernas organisation SKR tonat ned och backat från sitt hårda krav på munskydd på äldreboendet Serafen i Stockholm.

I åtminstone två fall har man raderat dokument som visat omsvängningen – bland annat ett sakkunnigutlåtande från sin egen expert.

Munskydd inom vården under covid

– Det fanns olika aspekter på frågan, säger myndighetens generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem, som samtidigt tillbakavisar att man ska ha backat inför påtryckningar.

Efter SVT:s granskning har chefer på myndigheten nu uppmanat personalen att rensa i sina mejlkorgar.

Hänvisar till GDPR

Arbetsmiljöverkets pressavdelning skriver i en kommentar att det liksom i de tidigare fallen handlar om en helt normal rensning som behövs för att man ska följa bland annat den så kallade GDPR-lagen.

Det är inte ovanligt att myndigheter rensar sina mejlkorgar. Men enligt SVT:s källor har liknande uppmaningar inte förekommit förut på Arbetsmiljöverket, och agerandet kopplas internt till SVT:s granskning och uppfattas som ett försök att minska möjligheten till insyn.

Samtidigt har Justitieombudsmannen tagit emot fyra nya anmälningar av Arbetsmiljöverket, bland annat just för raderingen av dokument.

En av anmälningarna kommer från en tidigare medarbetare som menar att myndigheten agerat partiskt genom att anpassa sig efter påtryckningar. ”Har själv arbetat på AV i 29 år och är nyligen pensionär och då var det väldigt viktigt att båda parter fick föra fram sin talan.”

Se intervjun med Erna Zelmin-Ekenhem i videon ovan.

Se SVT:s granskning av munskyddsaffären här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Munskydd inom vården under covid

Mer i ämnet