Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kulturminister Amanda Lind (MP) och Moderaternas kulturpolitiska talesperson Lotta Finstorp. Foto: Skärmdump SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Finstorp (M): ”Blir absurt när det är så ologiskt som det är i dag”

Uppdaterad
Publicerad

Kulturminister Amanda Lind (MP) har fått massiv kritik den senaste tiden gällande coronarestriktionerna inom kultur- och idrottsbranschen. Nu säger hon att det snart kommer ett besked i frågan.
– Vi tittar nu på hur vi kan hitta mer träffsäkra lösningar, säger hon.

Allt fler kritiska röster höjs mot kultur- och idrottsministern Amanda Lind med krav på att underlätta för större kulturevenemang där restriktionerna på 50 personer ligger fast.

Författaren och skådespelaren Jonas Gardell ifrågasätter varför det är okej med ett öppet Ullared men inte ett öppet Gröna Lund och har krävt Linds avgång.

På onsdagen deltog Amanda Lind i en debatt mot Lotta Finstorp (M) kulturpolitisk talesperson i frågan i SVT:s Morgonstudion.

”En bransch som kämpar för sin överlevnad”

– Jag tycker det är bra att företrädare för kulturen och idrotten gör sin röst hörd och delvis pekar på problemen som ibland slår på ett oproponerligt hårt sätt. Kulturen och idrotten är i en extraordinärt svår situation, säger Amanda Lind och fortsätter:

– Jag har jobbat stenhårt från första början för kulturen. Det är ett jättetufft läge och den frustrationen som finns handlar om att det är en bransch som kämpar för sin överlevnad.

”Hela ekosystemet håller på att falla sönder”

Det var den 29 mars som regeringen införde restriktioner på 50 personer.

– Kultursektorn, eventsektorn och idrotten är i fritt fall. Hela ekosystemet håller på att falla sönder, det blir absurt när det är så ologiskt som det är i dag, säger Lotta Finstorp.

– Det kan inte smitta mer om det går upp en person på en scen i en lokal där det sitter 250 personer och så måste 200 personer gå ut. Det behövs tydlighet.

”Människor behöver framtidshopp”

Finstorp tycker regeringen borde ha agerat tidigare i frågan.

– Det är alldeles för sent. Jag tror det är viktigaste är att det kommer något slags besked sedan förstår jag att det är svårt att veta hur smittspridningen kommer se ut. Regeringen borde sätta ner foten så att människor får framtidshopp igen.

Lind säger att ett besked ska komma inom de närmsta veckorna.

– Jag tar in alla bra och konkreta förslag från kulturen och idrotten men sedan är det många inblandade så vi kommer att återkomma med ett besked.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer