Tillverkning av lager vid SKF:s fabrik i Göteborg. Personen på bilden har inget med artikeln att göra. Arkivbild. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Efter beskedet om indraget stöd: industrijätten SKF häver permitteringarna

Uppdaterad
Publicerad

SKF drar nu tillbaka sin ansökan om permitteringsstöd för 1 650 anställda i Göteborg och Katrineholm. Följden av Tillväxtverkets besked på torsdagen blir också att företaget häver permitteringarna.

De som permitteras från SKF har jobbat bara 40 procent av arbetstiden men ändå fått 92,5 procent av lönen. Upplägget byggde på tron att statens stöd skulle täcka största delen av kostnaden. Men utan statens stöd vill SKF inte fortsätta betala lön för tid då personalen inte arbetar.

– Utan stödet upphör även permitteringen och vi planerar nu för en återgång till arbetsplatsen tillsammans med facken, meddelar SKF:s presschef Theo Kjellberg.

Tidigare sa SKF vd Alrik Danielson till SVT Nyheter att utan stödet skulle företaget troligen behöva varsla personal. Men i dag vill Theo Kjellberg inte svara på om företaget förbereder varsel av de som tidigare varit permitterade.

Efter SVT:s avslöjande att flera börsjättar delar ut miljardbelopp till aktieägarna och samtidigt söker statligt stöd för permitteringar kallades Tillväxtverkets generaldirektör till riksdagens finansutskott i dag. Efter mötet kom besked att Tillväxtverket backar. Det ska inte längre vara möjligt att få statligt stöd för permitteringar och samtidigt dela ut pengar till aktieägarna.

Halverade sin utdelning

SKF reagerade omedelbart med att kalla tillbaks sin ansökan om stöd på 40 miljoner. På bolagsstämman tidigare i vår halverade SKF sin utdelning – men delade ändå ut 1,3 miljarder. Trots detta hade bolaget fått positivt förhandsbesked från Tillväxtverket om stödpengar, uppgav VD Alrik Danielsson för SVT. Detta ledde till starka reaktioner både från regeringen och finansutskottet.

Assa Abloy har också räknat med stöd, för 1250 permitterade i personalen, samtidigt som man delat ut 2,2 miljarder kronor till aktieägarna. Idag vill inte bolaget inte kommentera Tillväxtverkets besked.

Volvo: Har inte dragit tillbaka ansökan

Lastbilstillverkaren Volvo, som har 20 000 permitterade, är ett av de bolag som kan få mest i krisstöd. Man har lämnat in ansökan, och enligt SVT:s beräkningar kan bolaget ha rätt till drygt en miljard kronor, om permitteringarna pågår till september, som Volvo har beredskap för.

I dag vill företaget inte svara på hur det blir med aktieutdelningen på bolagsstämman i juni. Det senaste förslaget från styrelsen är att 11 miljarder istället för ursprungliga 27 miljarder ska delas ut.

– Styrelsen fattar beslut om ett nytt förslag inom kort, säger Volvos presschef Claes Eliasson till SVT.

SVT: Har ni dragit tillbaka ansökan om stöd till Tillväxtverket?

– Nej, vi har inte dragit tillbaka det, säger Claes Eliasson.

Dela ut pengar i höst

Dagens besked kan påverka ännu fler storföretag i höst. Merparten av de börsjättar i SVT:s granskning som dragit tillbaka hela sina utdelningar har samtidigt sagt till aktieägarna att de hoppas kunna kalla till extrastämma och dela ut pengarna i höst i stället. Det gäller bland andra Electrolux, Sandvik och Securitas. Men även dessa riskerar enligt Tillväxtverket att då bli utan stöd, eftersom man kan återkalla stödpengar i efterhand.

– De bör fundera igenom sina utdelningsplaner i höst om de ska få permitteringsstöd, säger generaldirektör Gunilla Nordlöf till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronautbrottet – SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet