Stormen Ciara satte ordentlig fart på vindkraftverken. Foto: EBU

Historiska minuspriser på el i stormigt Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Elpriserna i Sverige sjönk till minus natten mot måndag då stormen Ciara drog över Sverige – och satte rejäl spinn på vindkraftverken. Det är första gången någonsin som negativa elpriser registreras i landet, enligt elbörsen Nord pool.

Från midnatt och i cirka fyra timmar framåt låg Sveriges elpriser på minus. Mellan klockan ett och två natten mot måndag kostade elen minus 0,2 öre per kilowattimme, enligt siffror från elbörsen Nord pool.

– Det är första gången som det har hänt i Sverige, säger Stina Johansen, kommunikationschef på Nord pool.

Klimatkrisen

Snabbt spinnande vindkraftverk till följd av stormen Ciaras framfart, i kombination med det milda vädret nattetid, bidrog till att elpriserna pressades ned på natten, enligt Stina Johansen.

– När det blåser mer så är det mer tillgång av vindkraft, samtidigt som efterfrågan inte är lika stor den tiden på dygnet. Det var även milt väder, och då använder man inte så mycket el för uppvärmning, utvecklar hon.

Svenska kraftnät: ”Väldigt ovanligt”

Preliminära siffror från myndigheten Svenska kraftnät visar att vindkraftverken stod för en stor del, ungefär 37 procent, av Sveriges samlade elproduktion under söndagskvällen och natten när vinden var som kraftigast.

– Det är väldigt ovanligt, säger Erik Ek, strategisk driftchef på Svenska kraftnät.

Att balansera elproduktionen när det blåser mycket är en utmaning, menar han.

– Då får man vara med och parera när vinden behagar att minska eller öka kraftigt. När vinden minskar måste man öka vattenkraften, säger Erik Ek.

SVT Nyheter har tidigare rapporterat om att rekordinvesteringar just nu görs i den svenska vindkraften.

Hur kraftig storm tål ett vindkraftverk i Sverige?

– Ibland måste det slå av sig själv för att vinden är så kraftig att den riskerar att skada vindkraftverket. Det händer när det blåser mellan 23 och 28 meter i sekunden. Då finns det någon automatik som skyddar verket, det är ingen människa som styr det, avslutar Erik Ek.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet