Juris Jurass var tidigare polis och jobbade länge som chef inom antikorruptionsbyrån KNAB. Foto: Knut Kainz Rognerud

Parlamentsledamot: Korruptionen största problemet i Lettland

Publicerad
En del av pengarna från den bedrägerimisstänkta lettiska låneplattformen har hamnat hos två personer med nära kopplingar till den allra högsta politiska makten i Lettland.
– Vi måste erkänna att korruptionen är den största frågan i Lettland idag. Alla andra frågor är underordnade, säger Juris Jurass, som är Lettlands kanske främste korruptionsjägare.

Han är tidigare polis och jobbade länge som chef inom antikorruptionsbyrån KNAB innan han blev parlamentsledamot för det nya partiet Nya konservativa.

Han berättar att den finansiella sektorn är ett av de områden där det finns stark politisk korruption.

– En konsekvens är att en mycket fördelaktig reglering skapades för branschen, säger Juris Jurass.

Nära bli svartlistat

Han säger att Lettland av det skälet var mycket nära att bli svartlistat av flera internationella organisationer på grund av bristande finansiell övervakning, höga nivåer av penningtvätt och risken för terrorfinansiering.

– Finansbranschen är en av nyckelsektorerna som vi har övervakat i vårt antikorruptionsarbete.

Juris Jurass är också ordförande i det lettiska parlementets justitieutskott. Just nu är han starkt engagerad i vem som ska bli ny statsåklagare, en post som enligt Jurass är avgörande för arbetet mot landets korruption.

Juris Jurass känner väl till affärsmannen Uldis Mierkalns och hans donationer.

– Genom att donera pengar till flera partier försöker dessa affärsmän säkerställa att oavsett vilket parti som kommer till makten, så kommer de ta hand om deras näringslivsintressen genom att driva igenom vissa lagar. Uldis Mierkalns företagssektorer blir omhändertagna på bekostnad av resten av samhället, säger han.

Nya regler ska motverka korruption

Juris Jurass säger att han också känner till Martins Tenbergs.

– Han har förekommit i ett par utredningsärenden där penningtvätt ingår.

SVT har sökt Martins Tenbergs upprepade gånger utan resultat.

Juris Jurass hoppas att arbetet mot den politiska korruptionen ska underlättas av att landet från och med i år har begränsat storleken på donationer till politiska partier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer