Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ronny Jansson är en av många som förlorade hundratusentals kronor när medtechbolaget Aegirbio kraschade på börsen. – Helt plötsligt var mina sparkapital uppe i 1,6 miljoner. Det var skitkul. Sen när man inser att det bygger på bluffordrar så känns det mindre bra. Foto: TT/Aegirbio

Småsparare förlorade besparingar – rasar mot tidigare börsraketen: ”De saknar moralisk kompass”

Uppdaterad
Publicerad

Ronny Jansson är en av många som förlorat stora summor i den tidigare börsraketen Aegirbio. Han menar att ledningen lurat honom och andra småsparare och vill nu varna andra som funderar på att satsa pengar.

– Jag skulle aldrig investera i det företaget om jag visste det jag vet i dag.

Medicinteknikbolaget Aegirbio blev en av 2021 års största börsraketer med sin export av snabbtester för covid-19. Många lockades av de positiva nyheterna om jätteorder till Asien.

Ronny Jansson investerade 30 000 kronor före företagets första stororder, och därefter betydligt mer. Senare har det visat sig att bolagets information på avgörande punkter varit felaktig, vilket gjort att aktien rasat. Ronny Jansson har förlorat ungefär 300 000 kronor.

– Det är ett bolag som absolut inte borde befinna sig på börsmarknaden. Det här är människor som inte ens borde befinna sig i en företagsledning, om jag ska säga mitt.

Varför inte det?

– Därför att de saknar moralisk kompass.

Respekt för kritiken

Aegirbio ställer inte upp på intervju men styrelseordföranden Anders Ingvarsson skriver till SVT att han har stor respekt för kritiken.

”Aegirbio tar informationsgivning på stort allvar. Givet den information bolaget hade vid varje givet tillfälle, anser bolaget att det har gett korrekt information”.

Aegirbios vd Bradley Messmer, som själv har intressen i bolag som tjänat stort på aktien (se faktaruta), skriver att han är ”glad åt alla investerare som tjänat pengar, och ledsen för alla som förlorat”.

Emission med dömda

I sommar har Aegirbio fortsatt marknadsföra sig genom artiklar och presentationer riktade mot småsparare.

I en ny emission har man samarbetat med en rad så kallade garanter, varav två tidigare dömts för ekobrott.

”De upphandlade garanterna i denna emission är garanter i väldigt många emissioner varje år. Om en person har blivit dömd och därefter avtjänat sitt eventuella straff, så har den personen sonat sitt brott” skriver Anders Ingvarsson.

Ägarbolag vinnare

Samtidigt som småsparare förlorat så finns åtminstone en stor vinnare. Aegirbios största ägare har tjänat mångmiljonbelopp på att sälja Aegirbio-aktier, något Dagens industri berättade i juni.

Ägarbolaget har nu i sin tur delat ut närmare en kvarts miljard till sin ägare (se faktaruta).

Bolaget Abreos Sweden AB är Aegirbios största ägare. Men som DI avslöjade i juni har Abreos under andra halvan av 2021 sålt av stora mängder Aegirbio-aktier och därmed tagit in mångmiljonbelopp.

Nu avvecklas Abreos Sweden AB genom en så kallad likvidation, och har samtidigt delat ut totalt 240 miljoner kronor till sitt amerikanska ägarbolag. Det framgår av handlingar från Bolagsverket.

Aegirbios nuvarande vd Bradley Messmer är storägare i det amerikanska ägarbolaget med över 20 procent av aktierna, och satt i styrelserna för både Aegirbio och Abreos under 2021. Men han uppger i en skriftlig kommentar att aktieförsäljningen skedde efter att han lämnade Abreos styrelse under sommaren, och att han därför inte varit inblandad i den. Därför har affärerna inte heller anmälts till Finansinspektionen som en så kallad insynsförsäljning.

Messmer skriver att han kommer att arbeta hårt i Aegirbio för att bygga ett framgångsrikt bolag med större värde för alla.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

kraschade börsraketen Aegirbio

Mer i ämnet