Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Efter SVT:s avslöjande sjönk aktien rejält. Hör turerna om bolagen kring börsraketen Aegirbio som kopplades till den så kallade mobilhärvan.

Påstod att man sålt covidtester för mångmiljonbelopp – nu går Gävleföretaget i konkurs

Uppdaterad
Publicerad

Nystartade Nowmed Sweden AB hade skrivit avtal om försäljning av covidtester till Asien för 900 miljoner.

Nyhetsrapporteringen drev upp aktiekursen för Nowmeds partner – testtillverkaren Aegirbio.

Nu har Gävleföretaget Nowmed försatts i konkurs.

Nowmed Sweden AB bildades för bara drygt ett år sedan och blev snabbt en del av en osannolik framgångssaga.

Tillsammans med medicinteknikföretaget Aegirbio i Lund presenterade man en omfattande försäljning av covidtester till Asien på sammanlagt 900 miljoner kronor.

Nyheterna lockade tiotusentals aktiesparare att köpa in sig i Aegirbio vars börskurs rusade med hundratals procent.

Men i höstas vände det för både kursen och nyhetsrapporteringen.

Flera dåliga nyheter

SVT:s granskning visade att det fanns flera kopplingar mellan Aegirbios partnerbolag och aktörer i den så kallade mobilhärvan – en jättehärva med momsbedrägerier där staten misstänks ha förlorat miljardbelopp.

Två av kopplingarna rörde just Nowmed, och efter en egen utredning meddelade Aegirbio att man bröt samarbetet med Gävleföretaget och tog över samtliga ordrar med den asiatiska motparten.

Men de dåliga nyheterna var inte slut. Det visade sig att avtalen inte kunnat föras över, något som enligt Aegirbio berodde på att Nowmed inte lyckats åstadkomma en skriftlig överlåtelse.

Förnekar kopplingarna

Aegirbio har gång på gång fått tona ned budskapen om de utlovade jätteaffärerna, och krav har ställts på att bolagets informationsgivning borde granskas av myndigheterna.

Nu har Nowmed försatts i konkurs på egen begäran. Bolaget är på obestånd med skulder på över 31 miljoner kronor till Aegirbio.

Nowmeds vd skriver till SVT att bakgrunden till konkursen är ”publiceringar som gjorts om påstådda kopplingar till en momshärva som vi inte har något med att göra, men som har gjort att fortsatt verksamhet i bolaget mycket ledsamt nog är omöjlig att bedriva.”

Aegirbios styrelseordförande Anders Ingvarsson skriver att konkursen inte innebär någon förändring av läget kring ordrarna. Enligt honom pågår fortfarande förhandlingar mellan Aegirbio och den thailändske distributören. (Hela kommentaren nedan.)

I fredags kväll släppte Aegirbio ett pressmeddelande om att man efter en lång process fått ett godkännande av sitt covidtest för självtestning inom EU, en nyhet som ledde till att aktiekursen rusade på måndagsförmiddagen.

Läs mer: Börsraketens glädjebesked kan ha brutit mot lagen

Läs mer: Cannabislobbyisten bakom Aegirbios mångmiljonaffärer

Vet du mer? Kontakta SVT:s granskande reportrar.

Vad betyder en konkurs för möjligheterna att fullfölja de stora ordrarna med er thailändske motpart?

Det innebär ingen förändring. Nowmed har överlåtit ordrarna till AegirBio men har inte tillsett att den thailändska distributören skriftligen godkänner den legala överlåtelsen på oförändrade villkor. Ett sådant godkännande är dock inte beroende av Nowmed – även om det i sig är ett brott mot det avtal som är ingånget mellan AegirBio och Nowmed – utan är en fråga mellan AegerBio och den thailändske distributören. AegirBio förhandlar alltjämt direkt med den thailändske distributören.

Har ni vidtagit några rättsliga eller andra åtgärder mot Nowmed efter att ni avslutade samarbetet, och i så fall vad?

Genom advokat har vi skickat en betalningsanmaning enligt 2 kap. 9 § konkurslagen till Nowmed, att delges via ett delgivningsman. Såvitt bekant har Nowmed ännu inte delgivits anmaningen.

Hade Nowmed Sweden skulder till Aegirbio, i så fall på vilka belopp och avseende vilka affärer?

Enligt vår betalningsanmaning var Nowmeds skuld till Aegirbio-koncernen 31 622 264 kr, varav 1 937 045 kr medgivet belopp, jämte dröjsmålsränta.

Vi noterar också när vi går tillbaka till de pressmeddelande som skickades ut rörande Nowmed och Aegirbio, att det gjordes flera påståenden som inte återkommit eller följts upp. Var detta påståenden som återspeglade verkligheten?

Ja.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet