Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter SVT:s avslöjande sjönk aktien rejält. Hör turerna om bolagen kring börsraketen Aegirbio som kopplades till den så kallade mobilhärvan.

Ilskan mot Aegirbio efter nya rapporten: ”Var är dom 40 miljonerna?”

Uppdaterad
Publicerad

Drygt fem miljoner. Så stor blev börsraketen Aegirbios omsättning för det tredje kvartalet i år.

Omsättningen hamnade betydligt lägre än småspararnas förväntningar. Bolaget har tidigare beskrivit det som att man gjort affärer för uppåt en miljard.

Efter rapporten rasar aktien – och småspararna.

Medtechbolaget Aegirbio i Lund skulle sälja covidtester till Asien via distributionsföretaget Nowmed i Gävle. I pressmeddelanden tecknades bilden av exceptionella framgångar: efter en första order på 40 miljoner kom snart två nya på 400 miljoner vardera. Mångmiljonkontrakten beskrevs som ”vattentäta” – och intäkterna redo för bokföring under kvartal tre. (Se faktaruta.)

Dagens kvartalsrapport ger dock en helt annan bild. Omsättningen för kvartalet stannar på dryga fem miljoner.

Stoppade leverans för 40 miljoner

SVT:s granskning har visat kopplingar mellan Aegirbios partner Nowmed och aktörer i en härva med misstänkta momsbedrägerier. Efter en egen utredning meddelade Aegirbio i oktober att man bröt samarbetet med Nowmed. Men eftersom Nowmed tecknat kontrakten med Asien så kom nu också beskedet att dessa måste revideras. Och förra veckan meddelades att jätteintäkterna inte blir verklighet under detta år.

I aktieforumen har bolagets försvarare framhållit att man åtminstone måste ha fått in de 40 miljonerna från den första ordern. Men nu visar det sig att inte ens den intäkten kan räknas hem.

”Specifikt för den order på 40 miljoner kronor som NowMed skickade ner under september månad stoppade vi införseln av för att säkra godset under det att vår utredning färdigställdes. Godset fraktades åter till Sverige i samband med att vi avslutade distributionsavtalet med NowMed” skriver bolagets tillförordnade vd Patrik Elfwing i delårsrapporten.

Han förklarar i en skriftlig kommentar till SVT att godset riskerade att bli konfiskerat i Thailand och därför skickades tillbaka (se faktaruta).

Hänvisar till Nowmed

Under tisdagsförmiddagen dök Aegirbios aktie med över 30 procent och handlades under dagen för omkring 30 kronor – att jämföra med sommarens toppnoteringar kring 400 kronor.

På nätmäklaren Avanzas forum – där även många varit starkt kritiska mot SVT:s granskning – riktas nu hårda ord mot bolagets ledning.

  • ”Hur kan de låtit bli att rapportera att 40 miljonersordern skickats tillbaka till Sverige?”
  • ”Så förbannad på detta”.
  • ”Fört aktieägarna bakom ljuset, detta måste ju få konsekvenser!”
  • ”I mitt tycke ett bluffbolag med tveksam ledning!”

Aegirbios ledning avböjer intervju med SVT, men förklarar i en skriftlig kommentar de tidigare utfästelserna om att man ”sålt tester för ca 900 miljoner” med underlag man fått från partnern Nowmed (hela svaren i faktarutan nedan).

Läs mer: Börsraketens glädjebesked kan ha brutit mot lagen

Läs mer: Cannabislobbyisten bakom Aegirbios mångmiljonaffärer

Mångmiljonkontrakten med Asien beskrevs som både inspekterade och ”vattentäta”, och Aegirbios ledning såg en ”potential” på en miljard i intäkter under 2021. I sin halvårsrapport i augusti sammanfattade Aegirbio att man ”fram till dags datum sålt tester för ca 900 miljoner”. Beloppet syntes visserligen inte i redovisningen eftersom testerna ”distribuerats först i juli” men de skulle redovisas för kvartal tre.

Men efter SVT:s avslöjande förändrades bilden steg för steg.

Aegirbio bröt samarbetet med partnern Nowmed, som suttit på kontrakten, och måste plötsligt ”verifiera” både volymer och leveranstider. Nu skulle Aegirbio förhandla direkt med den thailändska motparten Jacky Ong, en affärsman som SVT sökt via både telefon, mejl och på plats men som inte velat svara på några frågor. I ett pressmeddelande konstaterades i förra veckan att jätteaffärerna inte skulle bli verklighet under 2021.

Aegirbios ledning har avböjt en intervju men tillförordnade vd Patrik Elfwing svarar skriftligt på varför man inte berättat om den stoppade 40-miljonersleveransen förrän nu. Han uppger att det tog tid att ta över ordrarna från Nowmed.

Eftersom arbetet dragit ut på tiden och att godset löpte risk att bli konfiskerat av den Thailänska tullen om det ligger outhämtat en längre tid, ville vi prioritera att få ut godset från Thailand och säkra godset och dess värde. I enlighet med vad Aegirbio kommunicerade den 17 november förhandlar bolaget med distributören om en ny plan för leveranser m.m.

På frågan varför Aegirbio i sin halvårsrapport i augusti beskrev det som att man ”till dags datum sålt tester för ca 900 miljoner kronor” och att stororder distribuerats under juli, hänvisar han till den tidigare partnern i Gävle.

NowMed har översänt underlag med skriftliga stämplade ordrar från den thailändska distributören med olika angivna slutkunder, dag för leverans och betalning, där den första ordern omfattande 100 000 tester och skickades ner under sommaren. Det är dessa bakomliggande ordrar från den thailändska distributören som vi nu, i enlighet med vad vi kommunicerade den 25 oktober och den 17 november, för en dialog om med den thailändska distributören i fråga om leveranstakt och volymer men även förpackningsstorlek och priser.

När SVT i förra veckan frågade Aegirbios styrelseordförande om man skulle vidta några åtgärder mot Nowmed blev svaret:

Det vill vi inte kommentera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet
Mer Inrikes
Mer Nyheter