Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bolagen kring börsraketen Aegirbio kopplades till den så kallade mobilhärvan – efter SVT:s avslöjande sjönk aktien rejält. SVT:s reporter reder ut. Foto: SVT

Efter avslöjandet: Börsraketen Aegirbio bryter med distributören Nowmed

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s granskning ledde till att börsraketen Aegirbio startade en egen utredning om sin viktigaste partner – distributören Nowmed.

Nu är utredningen klar – och Aegirbio avbryter samarbetet.

Medtechbolaget Aegirbio i Lund har rusat på börsen efter en rad positiva pressmeddelanden, framför allt om jättebeställningar från Asien på företagets covidtest.

Men för några veckor sedan avslöjade SVT att det fanns flera kopplingar mellan flera av företagen runt Aegirbio, och personer som pekats ut i den så kallade mobilhärvan, en stor härva med misstänkta momsbedrägerier.

Flera av kopplingarna gällde Aegirbios viktigaste partner – det nystartade distributionsföretaget Nowmed i Gävle, som både ansvarade för distributionen och även hade själva kontrakten med återförsäljaren i Asien.

Ingen intervju

Aegirbios vd Martin Linde, som senare sjukskrev sig, meddelade efter SVT:s avslöjande att Aegirbio skulle göra en egen granskning av uppgifterna.

Denna har nu blivit klar, och i ett kortfattat pressmeddelande meddelar bolaget att man avslutar sitt avtal med Nowmed. I stället ska Aegirbio själva ta över distributionen i Asien tills man fått ett avtal med en ny distributör. (Se faktaruta.)

Nowmeds vd skriver i en kommentar till beskedet: ”Ja, det stämmer. Tråkigt, då NowMed inte har gjort något klandervärt. Men på det här sättet kanske båda parter kan gå vidare och slippa fler frågor om den här saken – som ingen av oss egentligen har med att göra – och istället fokusera på våra respektive affärer. Jag kommer inte att kommentera något som rör Aegirbio och heller inte mer i detta.”

”Återstår att se” om marginalen

Aegirbio kommer inte att offentliggöra den egna granskningen eller ge någon intervju om den, men den tillförordnade vd:n Patrik Elfwing skriver till SVT att parterna är överens om att avtalet avslutas. ”Nowmed överlämnar avtalen i god ordning till oss”.

På frågan om intäkterna kommer att påverkas av att Nowmed inte längre finns med svarar Elfwing att ”Det återstår att se om marginalen påverkas”.

AegirBios styrelse har nu tagit del av resultatet av den interna utredningen kring bolagets distributör som utförts av externa parter. Detta resulterar i att AegirBio avslutar distributionsavtalet med NowMed Sweden AB.

AegirBio tar nu själva kontrollen över distributionen i Asien tills ett avtal finns med ny distributör. NowMed Sweden AB arbetar med att föra över alla orders från den lokala distributören till AegirBio, inklusive den order som redan skickats till Thailand. AegirBio etablerar nu direktkontakt med den lokala distributören av existerande orders i Thailand för att säkra volym, destinationer, avrop på orders och tid för leverans. AegirBio har även för avsikt att anlita en regional konsult för att ytterligare övervaka intressena i Asien.

AegirBio tar också med omedelbar verkan över kontrollen av de löpande affärerna i Sverige samt kontakten med potentiella kunder i och utanför Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet