Revisorsinspektionen har öppnat ett tillsynsärende mot Aegirbios revisor, som jobbar för revisionsjätten KPMG. Foto: Janerik Henriksson/TT

Efter frågetecknen: Börsraketen Aegirbios revisor granskas

Publicerad

Bolaget Aegirbios aktie rusade efter en rad nyheter om jätteaffärer som man senare fått backa från. Nu har Revisorsinspektionen startat en granskning av den tidigare börsraketens revisor.

25 000 småsparare lockades att satsa pengar i Aegirbio efter nyheter om mångmiljonförsäljning av covidtester till Asien. Men framgångssagan tog slut efter att SVT avslöjat kopplingar mellan Aegirbios partners och aktörer i den så kallade mobilhärvan, och i takt med att Aegirbios ledning fått backa från sina succébudskap så har aktiekursen rasat.

Ledningen för Aegirbio dröjde gång på gång med att informera de egna aktieägarna – samtidigt som ett ägarbolag med koppling till en av bolagets grundare kunnat sälja av sina aktier och tjäna mångmiljonbelopp.

Ronny Jansson, en av dem som förlorat stora summor i Aegirbios krasch, anmälde bolagets revisor till statliga Revisorsinspektionen, med en önskan om att inspektionen skulle granska om revisorn skött sitt jobb.

”Bolaget har orsakat stora ekonomiska förluster och stort lidande för tusentals privata investerare” skrev Jansson i sin anmälan.

Flera frågor – och följdfrågor

Hans anmälan har lett till att Revisorsinspektionen öppnat ett tillsynsärende mot revisorn, som jobbar för revisionsjätten KPMG och fått en rad frågor om sitt agerande (se faktaruta).

Om Revisorsinspektionen kommer fram till att revisorn misskött sitt uppdrag så kan han anmälas till en tillsysnämnd som kan besluta om påföljder i form av erinran, varning eller upphävande av revisorns godkännande eller auktorisation.

SVT har sökt både Aegirbios ledning, som sedan i höstas avböjt att svara på alla frågor från SVT men som tidigare tillbakavisat alla anklagelser och hänvisat eventuella fel till sitt tidigare partnerbolag, samt revisorn, som avböjt att kommentera med hänvisning till sin tystnadsplikt.

I december anmäldes Aegirbio till Börsens disciliplinnämnd av Nasdaq med ett yrkande om att bolaget skulle avnoteras från handelsplatsen First North.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Småspararfavoritens första order fastnade i tullen – men det berättade man inte förrän långt senare. Hör det lugnande budskapet från dåvarande vd:n – och kritiken från Aktiespararna.

Tre av de punkter som tas upp i anmälan är:

  • Aegirbio tog i augusti 2021 ett lån av dåvarande vd:n bolag, som inte offentliggjordes förrän tio månader senare. Revisorn skriver i sitt svar att han frågat företagsledningen om eventuella relationer till närstående – och att bolagsledningen intygat att de informerat om alla sådana.
  • Bolaget har samarbeten med en amerikansk doktor som man beskrivit som en expert – utan att nämna att han också är aktieägare. Revisorn svarar att han inte kan se att personen borde ha behandlats som en närstående.
  • Aegirbio har haft stora problem att hitta en permanent finanschef. Flera namn har avlöst varandra under 2022 och i ett fall avgick en finanschef strax innan han skulle tillträda. Revisorn svarar att KPMG ”också noterat personalomsättningen” på posten, men förklarar sedan att läget för den avhoppade finanschefen var ett annat när han tillträdde än när han rekryterades, och att interimlösningar inte är ovanliga.

Revisorn vill också uppmärksamma Revisorsinspektionen ”på att kritiken i anmälan delvis riktas mot förvaltningsåtgärder avseende 2022 och det året har KPMG ännu ej reviderat.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet