Småspararfavoriten Aegirbio anmäls av Nasdaq – kan kastas ut från börsen

Uppdaterad
Publicerad

Medicinteknikföretaget Aegirbio lockade mängder av småsparare med nyheter om jätteförsäljning av covidtester till Asien.

Men SVT:s granskning har visat kopplingar till Sveriges största bedrägerihärva och stora luckor i framgångssagan.

Nu har bolaget anmälts till Börsens disciplinnämnd – med ett yrkande om avnotering.

Informationen om ärendet är än så länge knapphändig. Aegirbio skriver i ett pressmeddelande att man har till den 2 januari på sig att meddela hur man vill yttra sig i ärendet. ”Bolaget har dessförinnan ingen möjlighet att kommentera ärendet ytterligare” heter det.

Aegirbios var fjolårets stora succébolag med en aktiekurs som rusade under sommaren efter en rad pressmeddelanden om mångmiljonförsäljning av bolagets covidtest till Asien.

Kraschade börsraketen Aegirbio

Men förra hösten vände kurvan – och flera nyheter ändrade bilden av affärerna:

Medan tusentals småsparare såg sina värden gå upp i rök, visade det att sig att ett ägarbolag lyckats göra en jättevinst – i en bolagskedja med flera kopplingar till Aegirbios nuvarande vd.

Slutade svara på frågor

Aegirbios ledning har återkommande tillbakavisat alla anklagelser om oegentligheter, och hänvisat alla felaktigheter till det tidigare partnerbolaget – som i sin tur hävdat att det var Aegirbio som överdrev glädjebudskapen.

Aegirbios styrelseordförande meddelade i höstas att man inte avsåg besvara fler frågor från SVT Nyheter, med hänvisning till ”starkt vinklade negativa publiceringar med dubiösa påannonser och rubriker”.

Både nuvarande och tidigare aktieägare har dock fortsatt kräva svar från bolaget, och även gjort anmälningar till både myndigheter och Nasdaq, där Aegirbio handlas på marknadsplatsen First North.

Och det är alltså Nasdaq som nu startat en utredning som enligt Aegirbios eget pressmeddelande lämnats över till Börsens disciplinnämnd – med yrkande om avnotering.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Aegirbio sökte dispens för hemtester men fick nej hos Läkemedelsverket. Foto: TT/Aegirbio

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kraschade börsraketen Aegirbio

Mer i ämnet