Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Conny Engstrand, advokat och konkursförvaltare

Stormen kring börsraketen Aegirbio: Nu slår ex-partnern tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Det var ledningen för börsraketen Aegirbio som drev på för att leverera ett stort antal covidtester till Asien, trots varningar om att mottagaren inte skulle vilja betala.

Det hävdar ägaren till det numera konkursade Gävleföretaget Nowmed som var Aegirbios partner i affärerna.

Aegirbio tillbakavisar uppgifterna.

Medicinteknikföretaget Aegirbio i Lund gjorde börssuccé i fjol efter flera nyheter om omfattande försäljning av covidtester. I september hette det att en första stor sändning levererats och ”är nu på väg ut till de thailändska konsumenterna”.

I själva verket hade testerna stannat på flygplatsen eftersom den tänkta köparen inte ville lösa ut dem. Aegirbio valde senare att skicka dem åter till Sverige.

Efter SVT:s avslöjanden om kopplingar mellan Nowmeds affärspartners och en stor bedrägerihärva, så valde Aegirbio att bryta samarbetet med Nowmed.

Sedan dess har man lagt skulden för de kraschade Asienaffärerna på Gävlebolaget. Nowmed gick nyligen i konkurs och ägaren har nu gett sin version av händelserna till konkursförvaltaren, advokat Conny Engstrand.

”En potentiell order”

Ägaren har då bland annat gett en delvis ny bild av hur avtalen mellan parterna i själva verket sett ut. Enligt Nowmeds ägare handlade det om villkorade avropsavtal där man bara skulle få betalt efter att motparten lyckats sälja testerna vidare.

– Det var alltså inte en stor order som skulle levereras omgående utan en succesiv försäljning i takt med efterfrågan, en potentiell order, säger Conny Engstrand.

Aegirbios styrelseordförande Anders Ingvarsson tillbakavisar i ett mejl till SVT uppgiften. ”Det finns inget villkor om att NowMed ska ha erhållit betalning från sin kund.”

Avrådde från fiaskofrakt

Nowmeds ägare hävdar också att Aegirbio drev på för att skicka den leverans som fastnade på flygplatsen, och att den skickades mot hans avrådan. (Se video.)

”Detta är ingen uppgift vi känner till” kommenterar Aegirbios Anders Ingvarsson.

SVT har begärt att ta del av avtalen men Conny Engstrand har avslagit begäran med hänvisning till sekretessklausuler.

Läs mer: Myndigheter slog till mot fastigheter och vapen hos partnerbolagen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter SVT:s avslöjande sjönk aktien rejält. Hör turerna om bolagen kring börsraketen Aegirbio som kopplades till den så kallade mobilhärvan.

Medicinteknikföretaget Aegirbio gjorde i fjol succé med en rad pressmeddelanden om stora försäljningsorder från Asien.

Aktien blev en riktig raket när över tiotusentals småsparare gav sig in i bolaget.

Under hösten började frågetecken dyka upp i samband med att Aegirbio skulle göra ett stort uppköp.

I oktober kunde SVT avslöja att det fanns flera kopplingar mellan Aegirbios partners och aktörer i den så kallade mobilhärvan, som beskrivits som Sveriges största bedrägerihärva.

Aegirbio har efter detta flera gånger ändrat sin beskrivning av de framgångsrika affärerna i Asien.

Experter har ifrågasatt om bolagets marknadsföring kan ha brutit mot lagen, och Aktiespararna har krävt att myndigheter utreder vad som hänt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet