Gävleföretaget Nowmed spelar en central roll som Aegirbios distributör. Bolaget har också mångmiljonkontrakten med Asien. Foto: SVT/skärmdump

Aegirbio granskar sina egna partners – utredningen snart klar

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s granskning har avslöjat flera kopplingar mellan börsraketen Aegirbios affärspartners och den så kallade mobilhärvan.

Aegirbio har beställt en egen utredning som beräknas vara klar i slutet av veckan.

Samtidigt har Aegirbios distributör valt att hoppa av från ett bolag där han helt nyligen köpte in sig och tog plats i styrelsen.

Medicinteknikföretaget Aegirbio i Lund har gjort succé bland småsparare efter rader av pressmeddelanden med positiva nyheter – framför allt om utlovade mångmiljonaffärer med bolagets covidtester.

Men samtidigt har upplägget kring Aegirbios affärer blivit ifrågasatt, inte minst efter att SVT avslöjade kopplingar mellan Aegirbios partnerföretag och personer som pekats ut i den så kallade mobilhärvan med misstänkta momsbedrägerier i miljardklassen.

Kraschade börsraketen Aegirbio

Två av kopplingarna gäller Nowmed, ett nystartat Gävleföretag som ska sköta distributionen av Aegirbios tester över hela världen och som uppges sitta på avgörande mångmiljonkontrakt med asiatiska återförsäljare.

Nowmed tecknade i somras avtal med ett fraktföretag om transporter av Aegirbios covidtester över hela världen – ett företag som ända fram till i augusti formellt ägdes och kontrollerades av personer med koppling till mobilhärvan. Fraktbolagets nya ägare har nyligen meddelat att man säger upp kontraktet med Nowmed.

Lämnar bolagsstyrelse

Men Nowmeds ägare och vd har också själv så sent som i september gått in som delägare och styrelseledamot i ett annat fraktbolag, som även det kontrollerats av samma personer från mobilhärvan.

När SVT härom veckan frågade Nowmed-vd:n om de aktuella personerna, så sade han sig inte veta vilka de var.

Nu visar det sig att han dagen efter frågorna skickade in en anmälan till Bolagsverket om att lämna styrelsen för det aktuella fraktbolaget.

Egen utredning snart klar

Aegirbio har startat en egen granskning av bland annat Nowmeds affärer, som enligt Aegirbios tillförordnade vd Patrik Elfwing görs av en extern part och beräknas vara klar i slutet av denna vecka.

Elfwing vill inte svara på om samarbetet med Nowmed pausats eller påverkats på något annat sätt under utredningen. Nowmeds vd skriver dock till SVT att samarbetet med Aegirbio inte förändrats under den gångna veckan.

Avhoppet från fraktbolagets styrelse kommenterar Patrik Elfwing med att ”Detta har vi ingen kännedom om och har heller inget med det att göra.” Nowmeds vd skriver till SVT att ”Jag har valt att lämna bolaget för att kunna få lugn och ro i arbetet som krävs med mina andra bolag.”

Läs mer: Aegirbio fick nobben från Läkemedelsverket – missade att informera aktieägarna.

Vet du mer? Tipsa SVT:s granskande reportrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kraschade börsraketen Aegirbio

Mer i ämnet