Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT reporters samtal med Jacky Ong. Foto: SVT

Han är affärsmannen bakom Aegirbios miljonaffärer i Asien

Uppdaterad
Publicerad

Mångmiljonaffärerna i Asien förvandlade medtechbolaget Aegirbio till en börsraket. Men nu är bolaget i gungning – och frågor har uppstått runt succéordrarna. Bakom beställningarna står en och samma person: affärsmannen Jacky Ong.

SVT sökte svar i Bangkok.

25 juni: Aegirbio meddelar att de landat en testorder på 100 miljoner kronor för leverans till Asien. Potentialen beskrivs vara över en miljard under 2021.

9 juli: Som ett resultat av testordern presenteras en första order på drygt 400 miljoner kronor som avser Kambodja, Thailand, Laos, Vietnam och Singapore.

16 juli: Ytterligare en stororder på drygt 400 miljoner kommuniceras. Den här gången gäller det Vietnam.

I takt med de glädjande pressmeddelandena rusade Aegirbios aktiekurs med flera hundra procent – och småspararna flockades runt den nya börsraketen. Aegirbio har i dag över 23 000 aktieägare.

Bakom de kurstriggande ordrarna stod det nybildade thailändska bolaget JP World Medical med affärsmannen Jacky Ong i spetsen.

Men det var inte Aegirbio som slöt avtalen med affärsmannen i Bangkok – det gjorde börsbolagets affärspartner Nowmed.

– Jag vill betona att det inte är vi som fått ordrarna utan det är Nowmed. Däremot har jag givetvis kontrollerat att ordrarna finns där och är påskrivna och stämplade, sa Aegirbios vd Martin Linde till SVT i början av oktober.

Manipulerad bild

Numera har Aegirbio brutit med Nowmed och på börsforum och i sociala medier har många ställt sig frågande till hur försäljningen i Asien går och om Aegirbio verkligen kommer att få in de 900 miljonerna.

SVT har sökt svar från mannen som borde sitta på dem: Jacky Ong.

På JP World Medicals sajt visas en bild på en modern byggnad i Bangkok som pryds av en stor skylt med bolagets namn. En bildsökning visar dock att bilden är manipulerad och att det står någonting helt annat på skylten.

Däremot stämmer det att JP har hyrt en lokal i byggnaden. Jacky Ong själv hittar vi i ett annat kontor några kilometer bort som tillhör hans moderbolag Jacky Business Network Global.

Svarar inte på frågor

Kontorets väggar pryds av diplom och planscher med cannabisreklam. Ong har gjort sig ett namn inom cannabisindustrin och håller bland annat i en digital konferens där den thailändska cannabisturismen marknadsförs.

Jacky Ong vill inte prata med SVT:s utsända och hänvisar oss till telefon. Men i telefon hänvisar han oss till mejl. Och våra mejl lämnar han obesvarade.

När SVT:s utsända till slut får tag på Ong igen efter ett par veckor är svaret tydligt: ”Säg åt dem att jag inte vill prata med dem eller svara på några frågor”.

På onsdagen meddelade Aegirbio att man mött Jacky Ong i Bangkok och träffat en överenskommelse om ”en direkt affärsrelation med AegirBio, utan mellanhänder”. Samtidigt meddelar man att kommunicerade ordervolymer gällande Asien inte kommer att infrias i år.

Läs mer: Glädjebeskeden i pressmeddelandena kan ha brutit mot lagen

Vet du mer? Tipsa SVT:s granskande reportrar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet
Mer Inrikes
Mer Nyheter