Aktiespararnas krav: ”Informationen från Aegirbio måste granskas”

Uppdaterad
Publicerad

Börsraketen Aegirbio måste lägga alla kort på bordet och bolagets informationshantering borde granskas av både börsen och myndigheter. Det menar föreningen Aktiespararna efter turerna kring de mångmiljonavtal som i fjol fick tiotusentals småsparare att satsa pengar i Aegirbio. Bolagets ledning pekar i sin tur ut sin tidigare samarbetspartner Nowmed – och öppnar för en kommande domstolsprocess.

Aegirbio i Lund hade tillsammans med Nowmed i Gävle sålt covidtester till Asien för 900 miljoner kronor. Det var budskapet som i fjol fick 25 000 småsparare att köpa aktier i Aegirbio – vars börskurs rusade.

Men framåt hösten vände det. I oktober avslöjade SVT kopplingar mellan Nowmed och aktörer i den så kallade mobilhärvan, och efter en egen utredning meddelade Aegirbio att man avslutade samarbetet och tog över kontrakten från Nowmed.

Kraschade börsraketen Aegirbio

De tidigare ”vattentäta” kontrakten blev nu föremål för nya förhandlingar och de 900 miljonerna har fortfarande inte synts till.

Vill ha in börsens disciplinnämnd

Föreningen Aktiespararna menar att Aegirbio nu måste lägga alla kort på bordet, och även granskas externt.

– Här verkar det som att aktieägarna överlag inte fått tillgång till den information de borde fått tillgång till och därmed har säkert en hel del småsparare tagit felaktiga beslut. Det finns en lagstiftning som styr mycket av hur man ska kommunicera som bolag, och där finns det anledning för börsens disciplinnämnd att titta på det här, men kanske även Finansinspektionen och i slutänden också Ekobrottsmyndigheten, säger Aktiespararnas chefsjurist Sverre Linton.

Skyller på partnern

Aegirbios ledning hänvisar alla felaktigheter till den tidigare partnern Nowmed. I ett pressmeddelande heter det att man ”ägnat nästan all tillgänglig tid och energi på att städa upp i den oreda vår tidigare distributör lämnat efter sig”.

Aegirbios styrelseordförande Anders Ingvarsson skriver till SVT att: ”Vi hade inget skäl att ifrågasätta dessa orders då Nowmed presenterade full dokumentation. Mindre initiala orders levererades och betalades också.”

Nowmed får också skulden för att Aegirbio inte kunnat ta över de asiatiska mångmiljonkontrakten till oförändrade villkor, och Aegirbio öppnar för att dra Nowmed inför domstol. ”Vi kan för närvarande inte gå närmare in på vad en tvist med NowMed kan innebära, men det handlar om eventuellt avtalsbrott” skriver Anders Ingvarsson.

VD-byte

I går kom också beskedet att Aegirbios vd Martin Linde byts ut. Han har varit sjukskriven sedan SVT:s avslöjande i höstas, och har enligt styrelsen ”träffat en överenskommelse med bolaget om att utan avgångsvederlag avsluta sin anställning som VD för att kunna fokusera på sin hälsa.“  Han föreslås ersättas av amerikanen Bradley Messmer, i dag vd för dotterbolaget Abreos, förutsatt att Bolagsverket beviljar dispens från kravet att vd ska vara bosatt inom EES-området.

SVT har utan resultat sökt både Martin Linde och Nowmeds ägare.

Vet du mer? Kontakta SVT:s granskande reportrar.

Bakgrund: Så beskrevs Aegirbios jätteförsäljning

I juli hette det att man ”säkerställt att man skall kunna leverera upp till 9 000 000 tester per månad med start i augusti”.

I augusti följde man upp med att man “levererar nu upp till 9 miljoner tester per månad”.

I augusti hette det att Aegirbio ”fram till dags datum sålt tester för ca 900 miljoner kronor.”

I september hette det att en första leverans värd 50 miljoner kronor ”är nu på väg ut till de thailändska konsumenterna” där ”våra produkter nu används i stor skala”.

Men i november var budskapet i stället att den ordern stoppats och skickats tillbaka eftersom den riskerade att konfiskeras av tullen, att Aegirbio under de tre första kvartalen 2021 bara omsatt blygsamma 12 miljoner samt att de asiatiska storordrarna är under omförhandling med motparten, företaget JP i Thailand.

Källor: Aegirbios pressmeddelanden och rapporter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kraschade börsraketen Aegirbio

Mer i ämnet