Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marmorstein: Därför följde inte Lundström partilinjen Foto: SVT/TT

L-ledamot gick emot partilinjen: ”Hedrar vallöftet”

Uppdaterad
Publicerad

En enda riksdagsledamot valde i omröstningen att bryta mot den egna partilinjen – Liberalernas Nina Lundström.
”Jag hedrar det vallöfte vi ställde ut i valet 2018. Därför röstade jag gult”, skriver hon på DN Debatt.

Att 173 av riksdagens ledamöter röstade nej till Stefan Löfven (S) betyder att en person bröt mot partilinjen. Det var Nina Lundström (L) som tryckte gult för Stefan Löfven.

”Att rösta gult innebär att tolerera, men även att stå fri i opposition. Jag hedrar det vallöfte vi ställde ut i valet 2018. Därför röstade jag gult”, skriver Lundström på DN Debatt.

SVT Nyheter har varit i kontakt med Nina Lundström som säger att hon i nuläget ”avböjer ytterligare kommentarer”.

Marmorstein: Var viktigt för henne att markera

Nina Lundströms röst fick ingen betydelse för slutresultatet, eftersom den politiska vilden Amina Kakabaveh inte röstade rött.

– För Nina Lundström var det viktigt att markera att hon ville avstå. Det handlar också om praxis. Det handlar om att januarisamarbetet är den lösning hon förordat, hon vill inte se en lösning med Sverigedemokraterna, säger SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein.

– Liberalernas riksdagsgrupp hade ett långt möte i går och då sa man att man skulle rösta rött, men man är ju väldigt splittrade om samarbete med Sverigedemokraterna. Hon gick emot partilinjen och det är intressant, säger Marmorstein.

Gruppledaren: ”Tycker man ska hålla ihop”

Liberalernas gruppledare Johan Pehrson sade efter omröstningen till TT att han beklagar att alla inte följde partilinjen.

– Jag tycker att man ska hålla ihop ett parti, säger han.

– Vi får väl smälta in det här nya politiska läget, svarar han på frågan om L kan tänka sig vara med och förhandla med den nya regeringen, säger Pehrson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stefan Löfven återvald som statsminister

Mer i ämnet