Bilderna är arkivbilder. Den vänstra från en klimatdemonstration i Stockholm tidigare i år och till höger en bild på Tysklands riksdagshus. Foto: Anders Wiklund/TT / Halvard Alvik/NTB scanpix/TT

EU:s klimatnödläge stöter på kritik i Tyskland

Publicerad

EU:s utropande av ett klimatnödläge har stött på kritik i Tyskland. Fridays for Future-rörelsens tyska organisation gick under torsdagen ut på twitter och skrev att resolutionen är “som att räddningstjänsten skulle ropa ‘det brinner’ istället för att göra något”.

Det var inte utan kritik som EU-parlamentet under torsdagen röstade igenom att det råder “klimatnödläge”. Resolutionen har i praktiken ingen inverkan utan ses som ett symboliskt agerande från Europaparlamentet inför det kommande klimattoppmötet i Madrid.

Inför omröstningen var det fler tyskar som var kritiska till att EU-parlamentet vill använda ordet nödläge, då det sist användes år 1933 och den då tyska “nödförordningen” som infördes och avskaffade demokrati och grundläggande rättigheter, rapporterar den tyska tidningen die Zeit.

Fridays for Future kritiska

Även Fridays for future-rörelsen i Tyskland sa under torsdagen ifrån. I ett uttalande på Twitter skriver rörelsen att “EU utropar klimatnödläge utan att agera, det är som att räddningstjänsten vid en insats skulle utropa “det brinner” och sedan inte släcka”, rapporterar tyska Welt.

Ett dussintal städer i Tyskland, exempelvis Köln, Kiel och Saarbrücken, har redan utropat klimatnödläge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ett förändrat klimat

Mer i ämnet