Sara Byfors,Folkhälsomyndigheten: ”Vi vet fortfarande väldigt lite om hur mycket antikroppar man måste ha för att vara immun” Foto: Jonas Ekströmer, TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

FHM om spanska studien: Förändrar ingenting för oss

Publicerad

Den spanska studien som tyder på att endast 5 procent var smittade av covid-19 föranleder inget omtänkande av den svenska strategin, enligt Sara Byfors, chef för laborativ bakterieövervakning på Folkhälsomyndigheten. Hon vill se data över hur det ser ut i Sverige och trycker på att flockimmunitet inte är någon uttalad strategi.

SVT har tidigare rapporterat om en spansk studie som tyder på att bara omkring 5 procent av den spanska befolkningen varit smittade av covid-19. Epidemiologen Tove Fall kommenterade studien i Aktuellt under onsdagen och sade att resultatet inte är bra för Sverige och att studien kan tyda på att Sveriges strategi kan tvingas att omvärderas.

Men studien föranleder inget omtänkande av den svenska strategin, enligt Sara Byfors, Folkhälsomyndigheten

–  Vi vet fortfarande väldigt lite om hur mycket antikroppar man måste ha för att vara immun mot den här sjukdomen. Så för oss ändrar det väl ingenting i sak, skulle jag säga, men det är klart att det är väldigt intressant att få data på hur det ser ut i Sverige för att göra den bedömningen, säger hon.

Hon trycker på att den spanska undersökningen hade stora skillnader regionalt och att Folkhälsomyndigheten aldrig har haft någon uttalad strategi att ett antal procent människor ska ha smittats eller liknande.

69 nya inrapporterade dödsfall

Beskedet från Folkhälsomyndigheten kom under torsdagens myndighetsgemensamma presskonferens. Där framkom också att totalt 3 529 personer har avlidit i sviterna av covid-19 i Sverige, med 69 nya inrapporterade dödsfall under det senaste dygnet. Totalt 28 582 har bekräftats smittade.

Antalet nationellt inlagd på grund av covid-19 på sjukhusen i Sverige är 1 615. Tillgängliga ivaplatser är i dag 1 003 stycken.

– Sammanfattningsvis är det fortsatt hårt belastat i sjukvården men stabilt läge, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet