Gustav Fridolin ber om ursäkt

Uppdaterad
Publicerad

Nu ber Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin om ursäkt för partiets skolpolitik. – Det blev inte som vi väntade oss.

– Det här blev inte bra. Vi borde förstått att det inte skulle leda skolan rätt om man släppte in aktörer som mest var ute för att tjäna pengar, säger han till Agenda.

Under den senaste tiden har det kommit åtskilliga tecken på att vinden har vänt och nu blåser till friskolornas nackdel.

Giriga vinstmaskiner

Bilden av friskoleföretagen som giriga vinstmaskiner håller på att bita sig fast. Ett exempel är SVT:s granskning av John Bauer-koncernens konkurs som föregicks av feta vinster.

– Det är en penningmaskin, rakt upp och ner. Det är bland det bästa jag sett i lönsamhetsväg, sa finansanalytikern Peter Malmqvist i ett av reportagen.

Hård ideologisk strid

I maj i år kom de sex partierna i friskolekommittén överens om hur friskolornas verksamhet skulle regleras.

–  Det här är den politiska fråga där den ideologiska striden varit hårdast i svensk inrikespolitik de senaste tjugo fem åren, sa utbildningsminister Jan Björklund när överenskommelsen var klar.

Frågan är hur överens man egentligen var. Frågan om vinster fick inget riktigt svar.

–  Den brinnande frågan är om man ska få driva en skola för att tjäna pengar. Den frågan vägrade Moderaterna och Folkpartiet att ta i, säger Gustav Fridolin.

”Fegar ur”

Inte bara miljöpartister, som tidigare var ivriga tillskyndare av friskolor, utan även andra politiker har försökt hitta en utväg sedan vinster i välfärden kommit på löpsedlarna. 

Till och med finansminister Anders Borg sa för några veckor sedan att han inte vill ha riskkapitalister i skolan.

Vissa ser det som att friskolevännerna håller på att ”fega ur”.

– Man har nog varit nästan lite panikslagen inför den här diskussionen och känt att man behöver markera tydligt att det finns ett problem som det behöver göras något åt, säger Karin Svanborg-Sjövall, ansvarig för välfärdsfrågor på tankesmedjan Timbro.

Följer Socialdemokraterna

På Timbro, där man hyllar marknadskrafter och företagande, är man besviken på de politiker som i årtionden hyllat friskolor.  

–  Jag tror att regleringssituationen kommer att förvärras oavsett vem som vinner valet. Allting pekar på att man ska styra hårdare, kontrollera mera och beskära friheter, säger Karin Svanborg-Sjövall.

– Det är uppenbart att regeringen tycker att de inte kan göra annat än följa Socialdemokraterna, säger hon.

I Björklunds ögon

Vänsterdebattören och chefredaktören för Dalademokraten Göran Greider beskriver läget på liknande sätt.

– Jag tror de håller på att fega ur. Vi ser det på Anders Borg när han ger sig på riskkapitalbolag och vi ser det i Jan Björklunds ögon skulle jag vilja påstå, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar friskolor

Mer i ämnet