• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Anna Pohjanen, verksamhetschef på Sunderby sjukhus. Foto: SVT

Sunderby sjukhus bland de bästa i landet

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Förlossningskliniken på Sunderby sjukhus tillhör idag en av de bästa i landet när det gäller att förhindra allvarliga underlivsskador. Där har barnmorskorna tagit till sig kunskapen från Finland.

På Sunderby sjukhus, nära den nordfinska gränsen, har barnmorskorna i brist på nationella riktlinjer tagit saken i egna händer. Där accepteras inte längre att så många kvinnor skadas när de föder vaginalt.

Det förebyggande handgreppet, så kallat perinealskydd, då kvinnans mellangård stöttas när huvudet passerar ut, är idag en etablerad metod vid födslarna.

– Vi hade många unga, finska barnmorskor som kom hit och jobbade och vi såg att de jobbade på det här sättet som vi som jobbat många år fick lära oss från början, men sen har ju det försvunnit. Vi tyckte att det här var ett bra sätt att skydda kvinnans mellangård, säger Monica Tegner, barnmorska på Sunderby sjukhus.

Precis som i Norge – där man nu har nationella riktlinjer baserade på erfarenheterna från Finland – fanns till en början ett stort motstånd från barnmorskorna.

– Om man har jobbat på ett sätt under många år, så är det ju inte så lätt kanske att en annan arbetskollega påpekar eller vill lära. Så visst var det ju motstånd. En del tyckte väl att jag har förlöst i många år och det här kan jag, säger Monica Tegner.

Hur jobbar ni på kliniken för att barnmorskorna inte ska känna sig utpekade när ni sätter så stort fokus på det här med statistiken?

– Genom att titta på hur såg den här förlossningen ut? Vad var det för faktorer som ledde fram till det här, vad hade vi som team kunnat, hur hade vi kunnat agera istället? Man försöker alltså lyfta bort fokus från ”du fick en sfinkterruptur på din patient”, utan mer titta på hela situationen och så försöker vi lära av varje fall, säger Anna Pohjanen, verksamhetschef på Sunderby sjukhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.