Henrietta Stein, chef på Arbetsförmedlingen, medger att myndigheten inte följt bestämmelserna. Foto: SVT

Arbetsförmedlingen har medvetet brutit mot lagen

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Arbetsförmedlingen har varit medvetna om att de brutit mot lagen och att anställda med lönebidrag drabbats genom sämre sjuk- och pensionsförmåner. Det visar flera dokument Uppdrag granskning tagit fram.

Arbetsförmedlingens budskap har varit klart och tydligt när Uppdrag granskning och Dagens Arbete gjort intervjuer: alla som anställts med hjälp av lönebidrag har haft rätt försäkringar och förmåner. Och all handläggning har följt lagens bestämmelser.

I själva verket har Arbetsförmedlingen under flera år varit medvetna om att de bryter mot lagen.

2007 ändrades försäkringsbolagens regler så att det inte längre gick att försäkra tjänstemän så som lagen kräver om det inte finns kollektivavtal.

Erkänner brister i egna dokumenten

Ändå fortsatte Arbetsförmedlingen skicka ut tjänstemän på lönebidragsanställningar utan kollektivavtal.

I flera dokument Uppdrag granskning läst skriver Arbetsförmedlingen att de gör felaktiga utbetalningar och att vissa av de anställda på grund av det får sämre sjuk- och pensionsförmåner.

Henrietta Stein, chef på Arbetsförmedlingen, medger att myndigheten efter förändringen 2007 inte längre kunde leva upp till bestämmelserna.

Hur kommer det sig att ni fortsatte skicka ut lönebidragsanställda tjänstemän till arbetsgivare utan kollektivavtal efter den första oktober 2007, när ni visste att det här är inte i enlighet med lagen?

– Jag tror det handlade om att alternativet för personerna är arbetslöshet... sen vet jag inte. Jag har inga exempel på personer som saknar försäkringar. Men vi har gång på gång sen 2007 påtalat att vi tycker det är otroligt viktigt att de inkluderas på arbetsmarknaden och att förordningarna ser ut på det sättet att de är möjliga att tillämpa, säger Henrietta Stein.

Arbetsrättsjuristen Tommy Iseskog kallar det en ”vårdlös myndighetsutövning”.

– Man har inte förvissat sig om att en av grundförutsättningarna för lönebidrag är uppfylld. Och därmed så har man ju en brist i sin myndighetsutövning som är mycket allvarlig och som kan få väldigt stora ekonomiska konsekvenser för individen. Man använder medel som är avsedda att hjälpa människor och att det missbrukas och kommer arbetsgivare till del som inte borde komma dem till del, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.