Besöket i Uppsala moské – ord för ord

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

I Uppsala moské tog Abdul Wadod emot Uppdrag gransknings medarbetare. Så här lät samtalet, ord för ord.

(Träffar imamen och går mot kontoret)

UG1: Jag vill inte göra något haram jag vill inte göra något som jag i livet efter ska svara för. Jag är gift. Min man är muslim och vi har tre barn. Min man, vi kom hit 15 år sedan. Vi hade inga problem i början. Vi kommer ifrån Afghanistan och vi bodde innan i Mashad om du vet. För två år sedan jag hörde av min kusin, min farbrors son, att min man har gift sig i Mashad. Hon är inte här.

I: Är din man från Afghanistan?

UG1: Min man är från Afghanistan men vi flyttade till Mashad länges edan då vi var barn. Men..

I:Din man har gift sig med en till fru?

UG1: Ja.

I: I Sverige?

UG1: I Afghanistan.

I: Vart är han? I Sverige eller i Afghanistan?

UG1: Han kommer hit, men han åker två gånger i året, tre gånger.

I: Okej, vad är frågan?

UG1: Frågan är. Jag är väldigt ledsen och hjärtat är krossat, jag lyssnar inte till min man. Jag vill lyssna på honom men jag kan inte och jag vet inte vad ska jag göra. Han ...till exempel... Jag kan inte ge min kärlek till honom. För att jag vill inte.

UG1: Men jag kan inte göra det, vad ska jag göra? Han blir arg. Han säger en gång, två gånger, det var inte länge sen han blev jättearg efter många gånger, frågade varför, jag säger att jag är ledsen, jag är fortfarande ledsen, men han blev arg och slog mig. Och jag vet inte…jag vill inte alls skiljas. Jag vet inte vad ska jag göra?

I: Det är ingen islamisk synd din man har gjort. Det är inte haram om han gifter sig med en till fru (svårt att höra).

UG1: Men jag gör haram..

I: Det är naturligt syster att man blir svartsjuk.(ohörbart) Till och med profetens fruar blev ... svartsjuka (ohörbart)... du vet kanske berättelser?

UG1: Jag har läst allt.

I: Så det är naturligt, men man måste kämpa.

UG1: Hur ska jag kämpa, jag gör allt. Jag läser Koranen hemma. Tyvärr jag bor inte här, jag bor i Kalmar. Där har vi ingen moské, men alla känner oss. Jag vill inte gå dit och prata med nån. Det är skäms för min man.

UG2: Haji, han slå henne. Hon får inte ta kontakt med någon. Hon har en granne, jag har sett henne,  hon är en snäll kvinna, men hon får inte hälsa till henne och, hon är svensk men…

UG1: Jag är jätteensam bror, (ohörbart) min moster, men hon bor i Stockholm. Jag har ingen, jag har tre döttrar.

I: Jag tror viktigast för det här samhället (hänvisar till Profetens hustru, svårt att höra) Man kan också göra dua inshallah, att Allah ska underlätta, Allah ska hjälpa.

UG2: Hon blir misshandlad för honom.

I: Han får inte misshandla, det är förbjudet i islam att misshandla sin fru.

UG2: Men haji han gör! Och sen hon får inte till exempel sitta med sin granne och dricka en kopp kaffe. Får han bestämma över henne, eller? Hon gör inte nånting haram.

I: Det är svårt att säga egentligen, man måste höra vad han säger också…

UG1: Han är bra man. Han bara säger, varför du är så arg? Han slog inte mig första gången, andra gången, tredje gången, han blev ledsen, sa ”du är min fru, du måste ge mig kärlek”, och när jag sa nej han slog mig. Maria, grannen, hon är ensam, han säger att gå till Mahnaz, min moster, ”gå till henne, vara med henne, du kan åka till Stockholm vara med henne, men inte till Marie som är ensam, hon är svensk”. Jag vill inte…

I: Finns inga muslimer i hemma?

UG1: Jo det finns muslimer, men de är inte samma de bor inte där i området, jag bor i Norrliden om du vet var det är, så det finns inte så många som jag umgås, och sen bror jag är ledsen, jag kan inte gå till kompis och gråta för henne, för att det är (ohörbart). Det är min man jag vill inte säga.

UG2: Men granne, jag vet inte varför han är mot henne, granne sade till henne ”om han slå dig nästa gång du måste ringa till polisen!”

I: Det är därför han är arg. Han tror att hon säger dåliga saker, där är därför han (ohörbart). Men jag tycker du kan gå till din man och säga ”förlåt om jag har gjort nåt dåligt, vi måste börja om från början, vi glömmer det som har varit!”. Det finns en mycket fin hadith: ”Den riktiga kvinnan är hon som, när hennes man är arg så tar han… hon håller honom i handen och säger ´förlåt jag kan inte sova, tills du är nöjd med mig’. Det är så man ska va.

UG1: Tror du Gud kommer förlåta?

I: Ja Inshalla! Du måste göra göra jihad, kämpa, inshallah, din man kommer acceptera.

UG2: Man blir ledsen när man gifta sig utan orsaker. Vi vet att islam säger man kan gifta sig fyra gånger, men det måste vara en stor orsaken att gifta en gång till. Hon är mashalla mycket religiös, hon är mashalla tre döttrar. Hon lyssnar ordentligt av honom.

I: Men han har inte…han får gifta sig, det är inte, det är inte haram. Om han kan försörja två kvinnor, han får göra det, han har inte gjort något fel. Men du är en bra fru och (ohörbart).

UG1: Jag går och säger förlåt till honom.

I: Inshalla…

UG2: Det är därför hon blivit lite arg och besviken och sa ”jag kan ringa till polisen när han slår mig och så”.

I: Men säg i alla fall förlåt och ”du kanske måste förstå mig, vi kvinnor vi är så här, och inshallah jag ska ha sabr…”.

UG1: Ja jag säger förlåt, och jag hoppas att Allah hjälper mig. Att jag ska rensa hjärtat och bli inte svartsjuk. Jag kommer inte ringa polisen.

I: Nej, du ska inte ringa polisen!

UG1: Jag hoppas att jag ska hitta kompisar, om jag är glad kanske hittar muslimer. Kompisar muslimer och inte umgås med Maria, jag är jätteensam!

UG2: Ja jag tycker att Maria är mycket kaffar!

I: Men han kan hitta någon kanske muslim eller någon (ohörbart), syster jag har lektion nu! De sitter och väntar på mig.

UG2: Okej!

UG1: Tack så mycket! Jag vet nu vad jag ska göra!

UG2: Gud hjälpe!

UG1: Gud hjälpe!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.