Entreprenören Mikael Solberg och Göran Österman på Business Värmland har varit vänner sedan 20 år tillbaka. Foto: Värmlands Folkblad/SVT

Bjöd vännen på lunch – lät skattebetalarna stå för notan

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Det regionala projektet Business Värmland ska locka nya företag till länet. Men projektledaren är också mångårig vän med entreprenören Mikael Solberg. Uppdrag gransknings genomgång visar hur Österman återkommande bjuder Solberg på lunch – och notan skickas till skattebetalarna.

När Karlstad kommun sålde sitt gamla stadshus till ett nystartat it-bolag som skulle bli ”nya Facebook”, spelade Business Värmland och projektledaren Göran Österman en viktig roll. Men som Uppdrag granskning kunnat avslöja ligger en mångårig vänskapsrelation bakom affären.

I dokument arkiverade hos myndigheten Tillväxtverket framgår också hur Göran Österman bjuder vännen Mikael Solberg på lunch vid ett flertal tillfällen.

Försäljningen av stadshuset i Karlstad

Luncherna bekostas av skattemedel, då Business Värmland finansieras av Region Värmland och EU.

Äter lunch på tu man hand

Uppdrag gransknings genomgång visar att Österman skickat in kvitton på elva luncher där Solberg deltar. Fyra av dessa gäller luncher på tu man hand där enbart Göran Östermans och Mikael Solbergs namn står noterade på de redovisade underlagen.

– En viktig aspekt är alltid förtroendeaspekten, hur saker uppfattas, och att det inte ens ska uppkomma misstankar om att vänskapsband eller osaklighet påverkar, säger Natali Engstam Phalén, generalsekreterare vid Institutet mot mutor.

På ett av kvittona framgår det att Göran Österman och Mikael Solberg ätit lunch på tu man hand för att prata om it-bolaget som Solberg står bakom. Foto: SVT

“Informella möten”

Vid en av luncherna deltar, som Uppdrag granskning tidigare berättat, även två av Karlstads högsta politiker: Peter Kullgren (KD) och Per-Samuel Nisser (M). Från mötet den 21 oktober 2015, innan försäljningen av stadshuset till Mikael Solbergs bolag var avgjord, finns inga anteckningar om vad som sades.

Kommunstyrelsens ordförande Per-Samuel Nisser (M), förklarar det hela med att det rörde sig om ett informellt möte:

– Informella möten har jag hela tiden, säger Per-Samuel Nisser.

Göran Österman skriver i ett mejl till Uppdrag granskning att luncherna med Mikael Solberg varit arbetsrelaterade och följt regelverket. Att Solberg och han är goda vänner saknar helt relevans i sammanhanget, skriver han.

Reportaget Vännerna och stadshuset sänds onsdag 15 januari. Du kan se det 12.00 på SVT Play – eller 20.00 i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försäljningen av stadshuset i Karlstad

Mer i ämnet