Karin Mattisson tog emot priset på måndagskvällen tillsammans med Inna Lazareva, reportagets field-producer. Foto: Privat

FN och övergreppen en av vinnarna i British Journalism Awards

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Uppdrag gransknings reportage om FN-personals sexuella övergrepp mot barn har väckt stor internationell uppmärksamhet det senaste året. Under måndagskvällen vann granskningen ett prestigefyllt pris i London: British Journalism Awards i kategorin Global Investigate.

– Jag blev verkligen överväldigad och förvånad. Det var så mäktigt att stå där inför den brittiska journalisteliten. Vi vann för sjutton! Jag vet inte om det kan bli större än så här, säger Karin Mattisson som tog emot priset under måndagskvällen.

Reportagets producent Joachim Dyfvermark berättar att utmärkelsen är mer än välkommen.

– Det är ett så otroligt viktigt och fint pris, och det lyfter två viktiga frågor: sexuellt våld mot barn och modet att stå upp för mänskliga rättigheter.

”Oerhört stolt över laginsatsen”

British Journalism Awards är ett brittiskt journalistpris som delats ut sedan 2012. Priset, som vuxit år för år, har idag 22 kategorier och delades ut på måndagskvällen den 11 december 2017. Uppdrag granskning tävlade mot starka bidrag från Boston Globe och BBC world i kategorin Global Investigate – och vann.

Enligt Joachim Dyfvermark är det hårt arbete som ligger bakom.

– Jag är oerhört stolt och glad över laginsatsen. På plats i Centralafrikanska republiken var Bienvenu Bitta, vår fixare som var helt central för att vi skulle hitta de utsatta barnen, likaså Inna Lazareva vår field-producer. Den rutinerade Åke Wehrling var bakom kameran och Ola Christoffersson har varsamt redigerat materialet. Och så Karin Mattisson som reporter såklart, en person vars energi aldrig tar slut.

En av världens bästa journalister

Reportaget FN och övergreppen har uppmärksammats av ett flertal internationella medier och i april 2017 anordnades en presskonferens i New York med anledning av reportaget. Granskningen blev även nominerad till Prix Europa i kategorin TV Current Affairs och fick ett hedersomnämnande vid prisutdelningen i Berlin i oktober 2017.

Förra veckan fick Karin Mattisson ta emot Publicistklubben Västras stora pris för att ha ”bidragit med flera av de viktigaste granskningarna genom åren”. I samma motivering nämndes reportaget FN och övergreppen och att Karin Mattisson med andledning av reportaget rankats till en av världens bästa journalister.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.