Gicas änka: De kunde ha skickat hem honom till Rumänien

Uppdaterad
Publicerad
UPPDRAG GRANSKNING ·

Under åren som hemlös i Huskvarna försämras Gicas hälsa – till den grad att personer i hans närhet förutsätter att han dött en naturlig död. När Uppdrag granskning besöker Gicas familj möter vi en änka som frågar sig varför inget gjordes.

Gica, eller Gheorghe Hortolomei-Lupu som var hans riktiga namn, var vid sin död fortfarande en gift man. Uppdrag granskning har rest till byn Caraclău i nordöstra Rumänien, där änkan Nela Hortolomei-Lupu lever med yngste sonen Sorin, 12 år.

Nela berättar att hon inte sett sin make på 10 år.

– Han var en glad man, full av liv och full av hopp. Det gick bra, tills det inte gick längre.

Hon säger att hon letat efter honom i staden Bacău, där familjen då bodde.

– Senast i juli var jag hos polisen, där sa man att han inte hade någon hemadress, säger Nela.

Gicas son Sorin, 12 år, bor kvar i byn Caraclău tillsammans med sin mamma. Foto: SVT/Frans Huhta

“De måste ha känt till hans tillstånd”

I Huskvarna har Gica haft i stort sett daglig kontakt med organisationen Kyrkhjälpen. Han har bjudits på frukost, måndag till torsdag varje vecka hos Frälsningsarmén, och regelbundet besökt den lokala pingstkyrkan.

– De måste ha känt till hans tillstånd. De kunde ha flyttat honom eller kontaktat myndigheterna i Rumänien och sagt: ”Vi har en sjuk man här. Han kan inte försörja sig. Vi skickar hem honom så att han inte dör här”. Hur som helst borde nånting ha gjorts, säger Nela Hortolomei-Lupu.

Samordnaren för Kyrkhjälpen Södra Vätterbygden, Iréne Linddahl, är självkritisk.

– Han gjorde inget väsen av sig. Han hittade ett sätt att leva, eller överleva. Och vi andra vande oss vid att han fanns där. Och vi gjorde inte så mycket mer åt saken, säger Iréne Linddahl.

Reportaget En tiggares död sänds onsdag 16 januari. Du kan se det på SVT Play – eller 20.00 i SVT1.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet "Gica"

Mer i ämnet