Polisens miss i mordutredningen: Okända telefonsamtalet om Gica

Uppdaterad
Publicerad
UPPDRAG GRANSKNING ·

Timmarna före att Gica misshandlas i Smedbyparken ringer en pappa till polisen. Pappan uppger att en man dragit iväg hans 12-årige son och en kamrat. Han lämnar signalement om en tiggare med skägg och New York-keps. Uppdrag granskning kan nu avslöja att händelsen varit helt okänd för polisens mordutredare.

Uppdrag granskning har gått igenom samtliga polisanmälningar som registrerats runt Rosengallerian i Huskvarna under de fyra år Gheorghe Hortolomei-Lupu, eller Gica som han kallades, befunnit sig där. I materialet finns en anmälan om en händelse som utspelar sig den 7 augusti, samma dag som Gica blir misshandlad.

I handlingarna framgår att en pappa ringer polisen och anmäler att en man dragit iväg hans 12-årige son och dennes kamrat. Pappans 12-årige son har vid tillfället befunnit sig på egen hand i Huskvarna tillsammans med kamraten.

Pappan beskriver för polisen att mannen suttit utanför gallerian vid 15-tiden samma dag och bett om pengar. Signalementet lyder: ”Mannen hade skägg och en New York-keps”.

“Det är den mannen det gäller”

Anmälan rubriceras som ”misshandel” och registreras av polisen vid 20-tiden på kvällen den 7 augusti. Då är Gica fortfarande vid liv.

Men bara 40 minuter senare beslutar en inspektör att inte inleda förundersökning. Och vad som egentligen hände har aldrig blivit utrett, visar Uppdrag gransknings genomgång.

I den omfattande mordutredningen finns inga spår efter konfrontationen. Varken pappan, den 12-årige sonen eller kamraten har blivit förhörda.

Till Uppdrag granskning säger pappan att han är säker på att tiggaren var Gica.

– Det är den mannen det gäller, säger pappan.

Gicas keps låg bredvid kroppen när han hittades död i Smedbyparken 8 augusti. Foto: Polisen

Lennart Leijon är polisområdeschef i Jönköping, där Huskvarna ingår, och bekräftar att mordutredarna inte uppmärksammat incidenten med Gica.

– Jag håller med om att väldigt mycket tyder på att det var han, med det korta signalement som fanns, säger Lennart Leijon.

Är inte det intressant då för en mordutredning?

– Det borde det vara.

Så varför gjorde ni inte det? 

– De kopplade inte ihop den med det, och jag kan inte svara på varför de inte undersökte den delen, eller varför de inte har letat upp de anmälningarna.

Reportaget En tiggares död sänds onsdag 16 januari. Du kan se det på SVT Play – eller 20.00 i SVT1.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet "Gica"

Mer i ämnet