Rättsexperten Sven-Erik Alhem är kritisk till polisens utredning av hemlöse Gicas död. Foto: Polisen/TT

Sven-Erik Alhem: Ger intryck av att polisen velat undanhålla uppgifter

Uppdaterad
Publicerad
UPPDRAG GRANSKNING ·

Mordutredarna kände inte till en polisanmälan som gjordes under Gicas sista dygn i livet, gällande en man som anmälaren själv är säker på var Gica. Polisen tillkallade inte heller någon rättsläkare till platsen där Gica hittades död.
– Polisen har varit oförlåtligt dumdristig och ofattbart slapphänt vad gäller bevissäkringen, säger rättsexperten Sven-Erik Alhem.

Uppdrag granskning kan avslöja att polisens mordutredare inte känt till att en man, som av allt att döma var Gica, anmäldes till polisen efter en konfrontation med ungdomar, under sitt sista dygn i livet.

En pappa uppgav i sin anmälan att en man dragit iväg hans 12-årige son och en kamrat utanför gallerian där Gica, eller Gheorghe Hortolomei-Lupu som han egentligen hette, brukade sitta.

Pappan lämnade signalement om en tiggare med skägg och New York-keps – och säger idag till Uppdrag granskning att han är säker på att mannen var Gica.

“Väldigt allvarligt”

Informationen har varit helt okänd för polisens mordutredare. Lennart Leijon, polisområdeschef över Södra Vätterbygden, kan inte svara på varför händelsen inte utreddes eller kopplades samman med mordutredningen.

– Det känns väldigt konstigt och svaret låter väldigt ihåligt, säger rättsexperten Sven-Erik Alhem.

Anmälan togs emot av polisen vid 20-tiden på kvällen den 7 augusti. Efter 40 minuter läggs förundersökningen ner och händelsen uppmärksammas aldrig i den kommande mordutredningen.

– Jag ser det som väldigt allvarligt. Det ger intryck av att man velat undanhålla uppgifter av betydelse för utredningen som är belastande för polisen själv, säger Sven-Erik Alhem. 

Lennart Leijon, polisområdeschef över Södra Vätterbygden, tillbakavisar kritiken.

– Det finns ingen substans i att säga att vi har försökt undanhålla någonting, den här anmälan har kommit fram i efterhand.

Ytterligare brister i utredningen

Bara några timmar efter att förundersökningen läggs ned misshandlas Gica av två tonåringar i Smedbyparken i Huskvarna. Innan solen går upp nästa morgon dör han. Men när kroppen hittas kallas ingen rättsläkare till platsen för att närmare bestämma tidpunkten för dödsfallet. 

Genom information från telefonmaster drar tingsrätten slutsatsen att de två tonåringarna, en 14-årig och en 16-årig pojke, lämnar platsen klockan 00.21. 

Obduktionsrapporten anger däremot att det kan ha dröjt fram till klockan 04.00 innan Gica avlider. Därför menar tingsrätten att de inte kan utesluta en annan eventuell gärningsman. 

– Om man hade vidtagit åtgärder och skyndsamt sett till att rättsläkare kom på plats så hade man fått en bättre möjlighet att avgöra när döden inträffade. Det hade medfört att man krympt den osäkerhetsfaktor kring det som tingsrätten tagit fasta på, att det saknas utredning kring vilka andra som befunnit sig i parken, säger Sven-Erik Alhem.

Reportaget En tiggares död sänds onsdag 16 januari. Du kan se det på SVT Play – eller 20.00 i SVT1.

Domen i fallet Gica

Visa
  • I domen slog tingsrätten fast att de båda tonåringarna har misshandlat Gica, men ogillade åtalen för mord, synnerligen grov misshandel och vållande till annans död.
  • Brottsrubriceringen för 16-åringen ändrades och han dömdes för grov misshandel och ofredande. Samma ändring går inte att göra för 14-åringen, på grund av hans låga ålder, som därför friades.
  • Åklagaren kan överklaga domen senast fredag 18 januari.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet "Gica"

Mer i ämnet