Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför lämnade regeringen inte ut mejlen? Här ställs frågan till justitieministern Gunnar Strömmer (M). Foto: SVT

Här är mejlen om obetalda resorna som regeringen hemlighöll

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Regeringen lämnade inte ut mejlväxlingen om statsministerns frus privata resa med statsflyget. I mejlen, som Uppdrag granskning via källor fått se, skrivs att Ulf Kristersson (M) betalat de privata kostnaderna – vilket inte stämde.

Uppdrag granskning begärde ut all mejlväxling på Statsrådsberedningen kring paret Kristerssons resor med statsflyget till USA och Finland under sommaren 2023. Men regeringen avslog begäran. Beslutet undertecknades av justitieminister Gunnar Strömmer (M) som i programmet “Regeringens flygplan” inte svara på varför mejlen hemlighölls.

– Det görs väl en prövning av det, säger Gunnar Strömmer (M).

Strömmers pressekreterare meddelade senare att interna mejl måste innehålla ”en ny sakuppgift som inte finns tillgänglig på annat sätt” för att bli en allmän handling.

Uppgav att pengar dragits

Via källor har Uppdrag granskning fått se delar av de mejl som hemlighållits. Där skriver tjänstemän på statsrådsberedningen att Kristersson ska stå för 25 procent av hotellkostnaderna. Men något avdrag görs inte då.

Samtidigt står det i mejl från augusti att avdrag gjorts på statsministerns lön för de privata kostnaderna. Men det var inte sant.

Betalning först efter SVT:s frågor

Avdraget på närmare 16 000 kronor gjordes först i slutet av november och departementsrådet Hans Bäck bekräftar att det var i kontakten med Uppdrag granskning som man uppmärksammade att betalningen inte gjorts.

Att regeringen inte lämnar ut mejlen som rör paret Kristerssons resor är fel, anser tryckfrihetsexperten Nils Funcke. Han menar att det är att betrakta som en allmän handling.

– Ja, det tycker jag. Som jag kan läsa de där dokumenten så har det påverkat vilket belopp som ska dras från statsministerns lön. Då är ju det en del av underlaget till beslutet.

Statsminister Ulf Kristersson har inte velat bli intervjuad om hustruns resekostnader, hans pressekreterare skriver i ett mejl att statsministern har följt de rutiner som finns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.